Az otthoni vagy szalonos kezelésnek köszönhetően a derma roller az egyik legnépszerűbb hajhullás elleni kezeléssé vált az elmúlt években.

Ez a tűkkel ellátott, kis eszköz segíti a test természetes gyógyulási folyamatának beindítását, valamint kollagén indukciós hatást okoz a bőrben.

A kollagén és az elasztin elengedhetetlenek az egészségesebb bőr és haj kialakulásához.

Ezenkívül a derma rollerek más hajhullás elleni kezelések kiegészítésére is kiválóak.

Fokozhatják a helyi kezelések, samponok és szérumok hatékonyságát, valamint javítják a bőr általános egészségét, és megjelenését.

Mint minden kozmetikai kezelésnél, a dermaroller használata előtt is vannak fontos tudnivalók. Azonban mi itt vagyunk hogy segítsünk ismertetni ezeket.

Ez a cikk mindent tartalmaz, amit a derma rollerekről tudnia kell. Szakértői tanácsokat adunk a használatához hogy a lehető legjobb eredményt érje el a termék segítségével.

Derma roller felépítése

Ez egy hordozható eszköz, melyet a bőr mikrotűs kezelésére használnak.

Apró tűkkel (0,2 – 2,5 mm hosszú) van felszerelve, amelyek parányi szúrásnyomokat hagynak maguk után a bőrön a görgetés közben.

Azonban nincs oka aggodalomra! Ezek az apró szúrások jótékony hatású gyógyulási folyamatokat indítanak el a testében.

Fokozzák az elasztin és kollagén termelést, amely szebb kinézetű, simább bőrt eredményez.

A mikrotűs kezelőeszközök, gyakoriak a különféle bőrproblémák kezelésében. Mindössze annyit kell tennie, hogy a tű hosszúságát a kezelni kívánt problémához igazítja.

Például a rövidebb tűk különösen hatékonyak az öregedő bőr kezelésében, beleértve a ráncokat, finom vonalakat és a napsugárzás okozta károsodásokat.

Ezzel szemben a hosszabb tűk a mély ráncok és az aknéhegek kezelésében segítenek.

Hajnövekedés helyreállításánál általában a rövidebb tűk használatát javasolják. Ezek serkentik a fejbőr felső hámrétegének jótékony reakcióit anélkül, hogy megsértenék a hajhagymákat.

Mint minden orvosi eszköz esetében, a derma rollereket is minden használat előtt és után fertőtleníteni kell a mellékhatások minimalizálása érdekében.

derma roller kinézete

Hogyan működik a derma roller kezelés?

Ahogy a tűk behatolnak a bőrbe, a test válaszul megnöveli két, az egészséges hajhoz elengedhetetlen fehérje, a kollagén és az elasztin termelését.

A kollagén és az elasztin egyaránt segít a hajszálak rögzítésében a hajhajtüszőkhöz, megelőzve a korai hajhullást.

Ezenkívül hidratálják a hajszálakat, elősegítik a folyamatos hajnövekedést és növelik a hajszálak vastagságát.

A készülék körkörös mozgása szintén javíthatja a véráramlást és a keringést, ezáltal javítva a sejtek tápanyagellátását.

A mikrotűs kezelés segíthet fokozni számos más hajkezelés, például helyi gyógyszerek, gyógyszeres samponok és hajhullás elleni szérumok hatékonyságát is.

Ennek az az oka, hogy a derma henger által okozott apró szúrások javítják ezen szerek felszívódási képességét.

Hogyan válassza ki a megfelelő derma rollert?

A megfelelő derma henger kiválasztása hajhullás esetén számos tényezőtől függ. Ám vitathatatlanul a két legfontosabb szempont a tű hossza és az alkalmazott anyag típusa.

Alább megvizsgáljuk a két legnépszerűbb anyagtípust, kiemelve azok előnyeit.

Ezután kitérünk a különböző tűhosszúságokra, és arra, hogy melyiket érdemes választania a maximális eredmény érdekében.

derma roller méretek

Titánium derma roller

A derma hengereknél leggyakrabban használt fém a titán – és nem véletlenül. A titán szilárd, könnyű és ellenáll a nyomásnak, így ideális tűanyag.

Ezenkívül tompulásálló, így a tűk élesebbek maradnak, és sokkal tovább tartanak, mint más anyagok – még rendszeres használat esetén is.

Ugyanakkor a titán nem steril, és makulátlan higiéniát igényel a megfelelő működés biztosítása érdekében.

Rozsdamentes acél derma roller

A derma hengerek másik népszerű anyaga a rozsdamentes acél. Korrózióálló, nem színeződik el és nem rozsdásodik az idő múlásával, így tartós fém.

Sok más fémnél, így a titánnál is élesebb, ami azt jelenti, hogy a bőrön ejtett szúrások hatékonyabbak lehetnek.

Ez a fokozott élesség azonban áldozattal jár – a rozsdamentes acél gyorsabban tompul, mint a titánium, és gyakrabban eltörhet. Előfordulhat, hogy hamarabb kell cserélni, mint más anyagokat.

A megfelelő derma roller hosszúság kiválasztása

A derma roller sokoldalú kezelés a bőr- és hajállapotok megoldására, ezért különféle tűméretekben kapható.

A hosszabb tűk kiválóan alkalmasak mély hegek kezelésére, míg a kisebb tűk ideálisak a felszíni hegek kezelésére.

Hajritkulás és hajhullás elleni küzdelemben érdemes 0,25-0,5 mm közötti kisebb tűkkel kezdeni.

Ennek az az oka, hogy a tűknek csak a dermisz réteget kell áthatolniuk a haj regenerálódási folyamatának beindításához.

Főleg, ha kezdő a derma rollerek használatában, a kisebb tű biztosítja a hajhajtüszők védelmét, még akkor is, ha hibázik, vagy véletlenül túl nagy nyomást fejt ki.

A tűméretet a tapasztalatszerzés után fokozatosan növelheti.

Az alábbi táblázat segítséget nyújt a kezelési célok és az ajánlott tűhosszúság tekintetében:

KezelésTű méret
Égési vagy egyéb mély hegek1.5 mm +
Striák 1.0 mm
Akné hegek1.0 mm
Narancsbőr 1.0 mm
Hajhullás 1.0 mm
Ráncok 0.5 mm
Nyak 0.5 mm
Arc kollagén 0.5 mm
Termék felszívódás elősegítése 0.25 mm

Derma roller hajra és derma roller szakállra

A 0,5 mm-es tűhosszúságú hengerek kiváló kiindulópontnak lehetnek a derma rollerek használatához hajra és szakállra egyaránt.

Így nem károsítja a hajhajtüszőket, miközben fejleszti technikáját és magabiztosságát.

Az 1,0 mm ugyanakkor az egyik legjobb tűhosszúság a haj és szakállápoláshoz. Ez a méret biztosítja a fejbőr hajnövekedését anélkül, hogy közvetlenül károsítaná a hajhagymákat vagy magát a hajszálakat.

Derma roller használata

derma roller használata

A derma henger használata egyszerű és könnyen elsajátítható. Ahhoz azonban, hogy a kezelésből a legtöbbet hozza ki, néhány dolgot figyelembe kell venni.

Az alábbi hét útmutatás segít abban, hogy a derma roller elősegítse a hajnövekedést:

  1. Tisztítás: A használat előtt fertőtleníteni kell az eszközt. A jó hír az, hogy ez viszonylag egyszerű. Keverjen össze antibakteriális szappant és meleg vizet, majd áztassa óvatosan a derma hengert az oldatban. Ezután alaposan szárítsa meg az eszközt.
  2. Szérum: Következő lépésként a célzott területre egy hajszérumot, vagy hidratáló krémet kell felvinni. Ez tovább táplálja és fiatalítja a bőrt. A helyi kezelések a ricinusolajtól vagy a kókuszolajtól egészen az orvosi kezelésekig, mint akár a Minoxidilhez terjedhetnek.
  3. Mozgás: Itt az ideje használni a derma hengert! Gyakoroljon az eszközzel gyenge nyomást a fejbőrre, és finoman görgesse oda-vissza a célterület felett.. Ezt ismételje meg többször, hogy stimulálja a hajnövekedést.
  4. Irány: Miután végiggördített egy területet, ideje megismételni, de más irányban. Ha vízszintesen görget egy területet, ismételje meg függőlegesen is a mozdulatot. Ez biztosítja a hajhullástól érintett területek maximális lefedettségét.
  5. Tiszta fejbőr: Öblítse át óvatosan a fejbőrét vízzel.
  6. Tiszta henger: Úgy fejezze be, ahogy elkezdte – tisztítással! A megfelelő tisztítás csökkenti a jövőbeli fertőzések kockázatát, és meghosszabbítja az eszköz élettartamát.
  7. Fertőtlenítés: Az utolsó lépés az, hogy a derma hengert 70%-os izopropil-alkohol fertőtlenítőbe áztassa, ez ugyanis elpusztítja a tűkön maradt felszíni mikroorganizmusokat.

Hányszor használja?

Sok hajápolási kezeléshez hasonlóan itt is meg kell találni az egyensúlyt a fejbőr kezelése és a pihenésre szánt idő között.

Mivel tűket használ a fejbőr alatti szövet megszúrására, pihenési időre van szükség a regenerálódáshoz.

Rövidebb tűk esetén rövidebb a regenerálódási idő, így gyakrabban is használhatja a derma rollert, ám a hosszabb tűknél érdemesebb tovább várni.

Ezt a gyakoriságot fokozatosan növelheti hetente, feltéve, hogy kíméli a bőrt, és az pozitívan reagál a kezelésre.

Ha gyakran használja a derma rollert, tartsa be a higiéniai előírásokat, és rendszeresen tisztítsa meg az eszközt minden használat előtt és után.

Végül alaposan tanulmányozza át a gyártó útmutatásait. Bizonyos modellek különleges odafigyelést igényelhetnek.

Ez minimalizálja a potenciális mellékhatásokat, mint például a bőrirritáció és a fertőzés, valamint segít maximalizálni a hajnövekedést a mikrotűs kezelés során.

A derma henger használatának mellékhatásai

Mint minden kezelésnél, ismernie kell a derma henger bőrre gyakorolt mellékhatásait.

A bőrirritáció talán a leggyakoribb mellékhatás, néhány napig tartó piros, érzékeny bőrt eredményez.

Előfordulhat továbbá kisebb vérzés a területen, valamint némi duzzanat és véraláfutás. Ezek szintán viszonylag gyorsan elmúlnak.

Néhány embernél allergiás reakció léphet fel, főleg ha közvetlenül a kezelés után használnak valamilyen bőrgyógyászati terméket.

Végül is a dermaroller fokozza ezeknek a termékeknek a felszívódását, és még ha előtte nem is tapasztalt mellékhatásokat, a fokozott expozíció irritációt okozhat.

A fertőzés elkerülése érdekében minden használat előtt és után fertőtlenítse az eszközeit, és csak tiszta, és száraz bőrön használja. A termék használata nem ajánlott nedves hajon.

Ha bármilyen mellékhatást tapasztal a derma rollertől, a legjobb, ha orvoshoz fordul ingyenes szakmai véleményért a tüneteivel kapcsolatban.

Hogyan kerüljük el a potenciális szövődményeket

Több módon is segíthet minimalizálni a mellékhatások előfordulását és súlyosságát. Ezek a következők:

  1. Megfelelő tisztítás: A legjobb derma henger tiszta – mindig ügyeljen arra, hogy használat előtt és után alaposan tisztítsa meg eszközét.
  2. Vizsgálat: A kezelés előtt figyeljen a környező bőr állapotára. Kerülje a pattanásokkal, ekcémával, pikkelysömörrel vagy szemölcsökkel borított bőrt.
  3. Alkalmazás: Soha ne kenjen kenőcsöt, krémet vagy olajat közvetlenül a dermaroller felületére. Ehelyett a kezelést megelőzően puha pamutpamacs segítségével vigye fel azt a bőrre.
  4. Támogatás: Gyógyító balzsam vagy hidratáló krém alkalmazása javasolt lehet a bőr regenerálódásának elősegítésére és a potenciális irritációk csökkentésére. Érzékeny bőrre használjon fényvédőt, és legalább 24 órán keresztül kerülje a közvetlen napfényt.
  5. Javítás és csere: A derma hengereknek viszonylag rövid az élettartama. Cserélje ki az eszközt, ha az megsérült, hiányos vagy ha a tűk elferdültek.