Kopaszodás Okai – Tünetek és Kezelési Opciók

 1. Tünetek
 2. Hajhullás okai
 3. Hogyan diagnosztizálják az orvosok a hajhullást?
 4. Kezelések
 5. Megelőzés

A hajhullás rendkívül megterhelő élmény tud lenni. Könnyen fokozhatja a megjelenésünkkel kapcsolatos aggályainkat, és aggodalomra adhat okot az általános egészségi állapotunk tekintetében is.

A kopaszodás okai gyakran természetes jelenségek is lehetnek, amelyek kortól és nemtől függetlenül minenkivel előfordulnak.

A hajhullás normális és természetes jelenség, amely kortól és nemtől függetlenül mindenkivel előfordul.

Normál körülmények között naponta 50 és 100 hajszálat veszítünk; a testben lévő hajtüszők ezt a mennyiséget könnyedén újratermelik.

Azonban nem mindig mennek a dolgok a tervek szerint, és ha testünk valamilyen okból kifolyólag nem képes új hajszálakat növeszteni, idővel észrevehető hajhullást és általános ritkulást tapasztalhatunk.

Sajnos számos különböző ok állhat a jelentős hajhullás hátterében, de segítünk megtalálni a válaszokat.

Ebben a cikkben mindent átveszünk, amit a hajhullásról tudni érdemes.

A korai tünetektől kezdve, egészen a legjobb és legmodernebb kezelési lehetőségekig, itt vagyunk, hogy segítsünk ebben a nehéz időszakban.

Hajhullás tünetei

A hajhullás összetett probléma, és számos tényező játszhat szerepet benne.

Az olyan állapotok, mint a férfias típusú hajhullás (vagy a nőies típusú hajhullás) öröklött génekre vezethetőek vissza és a hajhullást kiváltó leggyakoribb okok közé sorolhatóak.

Azonban számos más tényező is hozzájárulhat az állapot kialakulásához az élet bármelyik szakaszában.

Ide értendőek az életmódbeli választások, a traumatikus események, a férfi hormonok szintjének változása vagy bizonyos alapbetegségek.

Íme néhány a kopaszodás okai és tünetei közül, amelyekre érdemes odafigyelni:

Fokozatos hajritkulás

A haj fokozatos ritkulása egy gyakori tünet, amelyről közismert hiedelem, hogy a korral jár. A hajnövekedés lelassul, a hajszálak elvékonyodnak és általános ritkulást tapasztalhatunk a fejbőrön.

Férfiak esetében ez sokszor hátrazúzódó hajvonal formájában jelentkezik, míg a nők általában a szélesebbé váló választék megjelenését tapasztalják.

Ugyan ez nem egy egzakt tudomány, az életkorral összefüggő fokozatos hajritkulás súlyossága gyakran genetikai okok és tényezők eredménye.

Érdemes áttekinteni, hogy a családtagok, szülők tapasztaltak-e ilyen típusú hajhullást. Ha igen, akkor Ön hajlamos lehet az örökletes hajhullásra.

Foltos hajhullás

A hajhullás nem mindig egyenletesen jelentkezik a fejbőrön. Néha változó alakú és méretű területeket érint, ami kulcsfontosságú tünet lehet a diagnosztizálásban.

Például a foltos hajhullás, amit viszkető és érzékeny fejbőr kísér, különböző autoimmun betegségek, mint például az alopecia areata vagy az alopecia barbae jelenlétére utalhat.

Hirtelen hajhullás

Gyakran előfordul, hogy hirtelen hajhullás jelentkezik egy közelmúltbeli, intenzív érzelmi vagy fizikai esemény után. Válaszként az ilyen intenzív behatásokra a test leállíthat bizonyos funkciókat, mint például a hajnövekedés.

Ilyenkor nagy csomókban hullhat a haj, amely gyakran növeli a stresszt és ezzel még tovább súlyosbítja a páciens lelki állapotát.

Szerencsére ez a fajta hajhullás legtöbbször csupán ideiglenes, és amint megszűnik a kiváltó ok, maga a hajhullás is megszűnik.

Teljes testre kiterjedő hajhullás

Az egész testen való hajhullás általában bizonyos orvosi kezeléseknek tulajdonítható, mint a kemo vagy sugárterápia.

Bár nem lehet megakadályozni hogy ez megtörténjen, bizonyos eszközök mint a hűtősapkák, segíthetnek csökkenteni a kezelés hajra gyakorolt hatásait.

Amint befejeződik a kemo vagy sugárkezeléss általában a hajhullás is abbamarad és a haj magától visszanő.

Piros, pikkelyes vagy repedezett bőr a fejtetőn

Fordítson különös figyelmet a ritkuló terület közelében a bőrére, mivel ez kulcsfontosságú lehet a probléma kiváltó okának diagnosztizálásában.

Ha a bőr duzzadt, piros, érzékeny, pikkelyes és viszkető, az általában gombás fertőzésre utal.

A gombás vagy bakteriális fertőzések esetén fontos, hogy felkeresse orvosát hogy mihamarabb elkezdhesse a kezelést.

Mik a kopaszodás okai?

Rengeteg különböző oka lehet a hajhullásnak a férfiak és a nők körében egyaránt.

Az alábbiakban megvizsgáljuk a leggyakrabban előforduló problémákat és az ezek mögött meghúzódó kiváltó okokat.

Androgén alopecia

nőies és férfias típusú hajhullás

Az androgén alopecia, ismertebb nevén a férfi és női típusú kopaszodás, a világon a leggyakoribb hajhullás okok közé tartozik, amely akár az emberek 50%-át is érintheti.

Ez egy örökletes állapot, amelyet általában genetikai tényezők és hormonális egyensúlyzavarok kombinációja okoz.

Néhányan már serdülőkorban tapasztalják a férfias típúsú kopaszodás jeleit, de a tünetek sokkal gyakrabban jelentkeznek idősebb korban.

Bár általában a hajszálak elvékonyodása és általános hajritkulás jellemzi, a hajhullás lefolyása és kopaszodás tünetei legtöbbször eltérőek a férfiak és a nők esetében.

Kopaszodás okai férfiaknál

Férfiaknál a betegség úgy ismert, mint férfias típusú kopaszodás, ami hajvonal hátrahúzódásában nyílvánul meg.

A folyamat során jellegzetes M vagy V alakú hajvonal alakul ki, és egyes esetekben akár teljes kopaszodáshoz is vezethet.

Kopaszodás okai nőknél

Nőknél a betegséget női típusú kopaszodásnak nevezik. Ennek súlyossága eltérő, és ritkán vezet teljes hajvesztéshez.

A haj ritkulhat az egész fejbőrön, és a választék kiszélesedhet. Ezért a nők hajátültetése általában rosszabb eredményeket hoz, mint a férfiaké.

Alopecia areata

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, amely során az immunrendszer tévesen támadja meg a test egészséges részeit, főleg a hajhagymákat.

Az alopecia areata fő tünete könnyen észrevehető – hirtelen, foltos hajhullás a testen, beleértve a fejbőrt, az arcot, a szemöldököt és a szempillákat. Bizonyos esetekben a körmök is pirossá és törékennyé válhatnak.

Az alopecia areata által okozott hajhullás általában átmeneti, és megfelelő kezelés után a hajhagymák vissza tudják növeszteni a elvesztett hajszálakat.

Anagen effluvium

Az anagen effluvium hirtelen, gyors hajhullásként jelentkezik, amely általában sugárzásnak és kemoterápiáknak köszönhető.

Ez általában csak egy átmeneti állapot, és a kezelés befejezése után szinte kivétel nélkül megoldódik a hajritkulási probléma is.

Telogen effluvium

A telogen effluvium egy gyakori hajhullás állapot, amelyet gyakran hatalmas érzelmi vagy fizikai stressz vált ki. A tünetek közé tartozik a haj ritkulása, a fejbőr viszketése és érzékenysége.

A telogen effluvium hormonális változások hatására is előjöhet, beleértve a pajzsmirigy betegségeket, a fogamzásgátló tablettákat, a terhességet és a menopauzát.

Szintén előjöhet műtét, baleset vagy drámai súlyvesztés után. A legtöbb esetben a haj magától növekszik vissza, mindeféle külső behatás nélkül.

Tinea capitis

gombás fejbőr betegség az az tinea capitis

A tinea capitis a fejbőr gombás fertőzése. Nagyon fertőző, és könnyen átterjedhet a test más részeire. A tünetek közé tartoznak a kis, kör alakú kopasz foltok, amelyek könnyen begyulladnak és ezzel viszketést idézhetnek elő.

Elengedhetetlen a tinea capitis korai kezelése, mivel a gyulladás hegesedést okozhat, és így végleges hajvesztést eredményezhet. Az előírt gombaellenes gyógyszerek használata a legjobb módja a probléma kezelésének.

Trakciós alopecia

Ha a hajhagymák huzamosabb ideig nagy nyomásnak vannak kitéve az könnyen trakciós alopeciát eredményezhet.

Ez egy gyakori mellékhatása a szoros frizuráknak, mint például a fonatoknak, lófarkaknak, vagy szoros kontyoknak.

A hajhagymár csak akkor tudnak regenerálódni, ha a mindennapokban elkerüli ezeket a hajviseleteket.

Hajápolás

Bizonyos hajkezelések ismertek arról, hogy olyan mértékben károsítják a hajhagymákat, ami végleges hajvesztéshez vezethet.

A kémiai kezelések, mint például a dauer megváltoztatják a sejtek szerkezetét, ezzel formaváltozást előidézve, ami hosszútávon hajhullást idézhet elő.

Hasonlóképpen, a szőkítés lebontja azokat a zsírsavakat, amelyek erősítik a hajszálakat.

Az ismételt kezelések jelentős, gyakran végleges hajvesztéshez vezethetnek, mivel a hajhagymák idővel képtelenné válhatnak az új hajszálakat termelésére.

Fejbőr fertőzés

Fejbőr fertőzés alakulhat ki, ha valamilyen gomba vagy baktérium kerül a testbe a sérült bőrön vagy tüszőkön keresztül. Egyes fertőzések kopaszodás és hajhullás tüneteihez vezethetnek.

Szerencsére az ilyen betegségeket könnyű kezelni általános vagy helyi antibiotikumok segítségével. A megfelelő kezelés után a hajnövekedés általában magától helyreáll.

Gyógyszer

Néhány gyógyszer szedése korlátozhatja vagy akadályozhatja a fejbőrt az új hajszálak termelésében.

Ha jelenleg gyógyszert szed, vizsgálja meg a betegtájékoztatót részletes útmutatásért. Azonban soha ne hagyja abba egy gyógyszer szedését orvosi konzultáció nélkül.

Hegesedéses alopecia

hegesedéses alopecia

A hegesedéses alopecia (cicatricial alopecia) akkor fordul elő, amikor a hajhagymák véglegesen károsodnak. Így nem képesek új hajat termelni, és a fejbőr kopasz marad.

A hegesedéses alopecia számos okból kifolyólag alakulhat ki, ám legtöbbször egy autoimmun betegség áll a háttérben.

A hegesedéses alopeciahoz kapcsolódó két leggyakoribb állapot a Frontal Fibrosing Alopecia (FFA) és a Central Centrifugal Cicatricial Alopecia (CCCA).

Utóbbi főleg afrikai származású nőket érint, és vörösséget, bőr hámlást, viszketést és a hajvesztés területén megemelkedett csomókat, dudorokat eredményez. Az FFA viszont főleg a menopauza utáni nőket érinti.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok a hajhullást?

Mivel számos lehetséges ok állhat a hajhullás hátterében, ajánlott, hogy orvoshoz forduljon egy átfogó diagnózisért.

Az orvos általában megvizsgálja a fejbőrt és áttekinti a családi kórtörténetét, hogy megfelelő kezelási tervet készíthessen.

Milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre a hajhullásra?

Szerencsére számos kezelés áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek enyhíteni és korrigálni a hajhullás tüneteit. Ezek közé tartoznak:

Gyógyszerek

Manapság recept nélkül kapható és vényköteles gyógyszerek egyaránt elérhetőek a hajhullás kezelésére. Az két legnépszerűbb a Minoxidil és a Finaszterid.

Minoxidil

Általában Rogaine néven ismert, a Minoxidil recept nélkül, hab és folyadék formájában is kapható.

Ez az egyik legnépszerűbb termék a piacon, tanulmányok szerint a hajhullással küzdő nők akár 60%-ának is hatékonyan segíthet.

A legjobb eredmények érdekében naponta alkalmazza a minoxidilt a fejbőrre. Hosszú távú használat ajánlott, mivel az eredmények eltűnnek, ha abbahagyja a gyógyszer szedését.

Mint minden gyógyszer, a minoxidil is több lehetséges mellékhatással jár, beleértve az arcszőrzet növekedését, gyulladást és aknét.

Finaszterid

A Finaszterid egy vényköteles gyógyszer, amely rendkívül hatékony a hajhullás kezelésében. Általában Propecia vagy Proscar néven ismert, és szájon át vagy helyileg alkalmazható.

A Finaszterid rendkívül hatékony a férfiaknál 60 év alatti hajhullás kezelésében. Sajnos nőknél hatástalan, és semmilyen módon nem kezeli vagy befolyásolja a női kopaszodást.

Továbbá fontos észben tartani, hogy számos mellékhatásst is okozhat. A leggyakoribb mellékhatások között szerepel az erekciós diszfunkció, herefájdalom és a szexuális vágy csökkenése.

Ezenkívül a finaszterid csupán ideiglenes megoldás a hajhullásra. Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, az eredmények is eltűnnek.

Orvosi eljárások

Sajnos néhány esetben a gyógyszer önmagában nem elegendő a kívánt eredmények eléréséhez. De vannak alternatívák, amelyeket érdemes megfontolni.

Trombocita Dús Plazma (PRP)

prp

A trombocita dús plazma (rövidítve PRP) egy innovatív kezelés, amely a páciens saját trombocitáit magas koncentrációban juttatja a kopaszodó területekre.

Ezek a trombociták segíthetnek felgyorsítani a sebgyógyulást, növelhetik a véráramlást a kezelt területen, és elősegíthetik az új haj növekedését.

Fontos szempont, hogy a PRP injekciók drágák, különösen, ha több kezelésre is szükség van. Egy-egy kezelés akár több százezer forintba is kerülhet, mely összeadódva könnyen jelenthet milliós tételt is.

Alacsony Szintű Lézer Terápia (LLLT)

Az alacsony szintű lézer terápia (LLLT) egy másik hatékony eljárás, amely segít lassítani a hajhullás előrehaladását és javítani a hajsűrűséget.

Ezt úgy éri el, hogy serkenti a fejbőr epidermális őssejtjeit, segítve őket a regenerálódásban és a sejtgyulladás csökkentésében.

Azonban az LLLT nem tartós megoldás a hajhullásra. Rendszeres kezelésekre van szükség az eredmények fenntartása érdekében; különben a haj denzitása visszatér a kezelés előtti állapotába.

Hajátültetési műtét

A hajátültetés az egyik legfejlettebb és leghatékonyabb módszer a hajhullás megoldására.

Egy egyszerű eljárás során egy képzett sebész egészséges hajhagymákat gyűjt össze a fej hátuljáról vagy oldalairól, és átülteti őket a kopaszodó területekre.

A sebész úgy helyezi el ezeket a hajszálakat, hogy természetes kinézetű hajvonalat és hajsűrűséget hozzon létre.

Az eredmények életre szólóak; tekintse meg előtte-utána galériánkat, hogy jobban megismerhesse, mit kínál a hajbeültetés.

Két fő technika létezik a hajbeültetéshez:

 1. Follicular Unit Extraction (FUE)
 2. Follicular Unit Transplantation (FUT)

Az FUE módszernél a sebész egyenként veszi ki a hajakat a donor területekről, majd ezeket közvetlenül ülteti be a kopaszodó területekre.

Ez a legnépszerűbb módszer, mivel nem hagy látható hegeket, és gyorsabb gyógyulást ígér.

A FUT módszernél a sebész egy szövetdarabot vág ki a donor területről. Ez egy hosszú, lineáris heghez vezet a fejbőrön, amely örökre látható marad.

A sebész ezt a vékony szövetdarabot használja a graftok elkülönítésére majd azokat behelyezi a kopaszodó területekre.

Alternatív kezelések

Illóolajok

Ezek a kivonatokból származó koncentrált vegyületek, amelyek egyszerre tartalmazzák az eredeti növény aromáit és gyógyító tulajdonságait is.

Az illóolajok, mint a citromfű, levendula, rozmaring és borsmenta, mind segíthetnek a hajnövekedés serkentésében.

Az illóolajok használata rendkívül egyszerű. Vegyítsen el néhány cseppet egy hordozóolajjal (pl. kókusz vagy jojoba olaj) majd ezt alkalmazza a fejbőrre.

Hagyja a keveréket legalább tíz percig hatni, hogy kifejthesse jótékony hatásait, ezt követően alaposan mossa meg és öblítse át a haját majd azt törölje szárazra.

Használjon derma rollert a kezelés előtt, a jobb felszívódás elősegítése érdekében.

Fejbőr masszázs

A fizikai terápiák, mint a fejbőr masszázs segíthetnek javítani a vérkeringést a fejbőrön, ezzel serkentve a hajtüszőkhöz eljutó tápanyagok mennyiségét.

Jelenleg nincs kellő tudományos bizonyíték ennek az alátámasztására, de rengeteg hajápolási szakértő állítja, hogy a fejmasszázs elősegítheti a hajnövekedést.

Fejbőrmasszázshoz használja az ujjbegyeit, majd könnyű nyomást alkalmazva körkörös mozdulatokkal masszírozza a fejbőrt napi 4-5 percig.

Hogyan előzhetőek meg a kopaszodás tünetei?

Vannak bizonyos életmódbeli és stílusbeli döntések, amelyek segíthetnek megvédeni és ápolni a haját, miközben csökkentik a napi hajveszteséget. Ezek közé tartozik:

Egészségesebb étrend fogyasztása

Érdemes lehet átgondolni az étrendjét ha hajhullást tapasztal.

A vitaminok és ásványi anyagok létfontosságúak egy egészséges test számára, lehetővé téve a sejtek növekedését, és potenciáljuk elérését.

Ha valamelyik vitaminból nem visz be eleget a szervezetébe, az felgyorsíthatja a hajhullást.

Ezért javasolt az olyan ételek fogyasztása, amelyek a hajnövekedést segítő hatásukról is ismertek, beleértve az antioxidánsokat, mint a bab, eper, áfonya, spenót, és kelkáposzta.

Ezek az ételek ideális növekedési feltételeket teremtenek a hajtüszők számára.

Kerülje az alkoholt, és az olyan ételeket, amelyek tartósítószereket, cukrot vagy feldolgozott zsírokat tartalmaznak.

Kerülje a szoros frizurákat

Az, hogy hogyan hordjuk a hajunkat, közvetlen hatással lehet annak erősségére. Ha a haja gyenge és vékonyszálú, érdemes kerülnie a túl szorosan összefogott frizurákat, mint a lófarkak és a fonatok.

Ezek a frizurák hatalmas erővel húzhatják a hajszálakat és a hajhagymákat, és ha hosszú kitettség esetén trakciós alopeciához vezethetnek.

Próbálja meg haját a lehető leglazábban tartani, és váltogasson a frizurák között, ezzel időt hagyva a hajhagymáknak a pihenésre.

Kerülje a magas hőmérsékletű hajformázó eszközöket

Túl sok hő károsíthatja a hajat, kiszáríthatja a szálakat és lényegesen meggyengítheti azokat, ami korai hajhullást idézhet elő.

E probléma leküzdése érdekében korlátozza a hajsütővasak, hajegyenesítők, melegített fésűk és hajszárítók használatát.

Amikor szüksége van hőformázó eszközre, használja a lehető legalacsonyabb beállítást, és győződjön meg róla, hogy a haj száraz a használat előtt.

Használjon gyengéd hajápoló termékeket

Ha aggódik a hajhullás miatt, korlátoznia, vagy teljesen kerülnie kell az erős kémiai összetevőket tartalmazó hajápolási termékeket.

Ez különösen igaz a hajfestékekre, amelyek gyakran tartalmaznak peroxidot, ami növelheti az oxidatív stresszt és korai hajhulláshoz vezethet.

Cserélje a hajápoló termékeit gyengéd, kíméletes alternatívákra, mint például a babasampon. Így tisztán tarthatja a fejbőrét és csökkentheti a hajhullás kockázatát.

Utoljára szakmailag ellenőrizve: május 14, 2024

A HairPalace tudományos forrásokra támaszkodik, beleértve a lektorált cikkeket, valamint az orvosi szövetségek, valamint az akadémiai és kutatóintézetek publikációit. Szigorú beszerzési irányelveket követünk, és kerüljük a tercier referenciákat. Olvassa el szerkesztői szabályzatunkat, ha további információra van szüksége arról, hogy miként tartjuk naprakészen és pontosabban tartalmunkat.
 • Nayak, Kashinath, et al. "Serum vitamin D3 levels and diffuse hair fall among the student population in South India: a case–control study." International journal of trichology 8.4 (2016): 160.
 • Courtois, M., et al. "Periodicity in the growth and shedding of hair." British Journal of Dermatology 134.1 (1996): 47-54.
 • Suad, H. H., and Gad Allah Modawe. "Investigation of diffuse hair fall case due to vitamin D deficiency: A Case report and literature review." Sudan Journal of Medical Sciences 13.2 (2018): 91-97.
 • Agarwal, Soumya, et al. "Diffuse hair loss in females." Indian Dermatology Online Journal 10.1 (2019): 73.
 • Kelly, Yanna, Aline Blanco, and Antonella Tosti. "Androgenetic alopecia: an update of treatment options." Drugs 76 (2016): 1349-1364.
 • Nabahin, Amal, Alaa Abou Eloun, and Samy S. Abu-Naser. "Expert system for hair loss diagnosis and treatment." (2017).
 • Price, Vera H. "Treatment of hair loss." New England Journal of Medicine 341.13 (1999): 964-973.