A Stressz és a Hajhullás Kapcsolata

A stressz egy gyakori érzés, amely szinte mindenkivel előfordulhat életében. Egyes kutatások szerint az Egyesült Királyságban a felnőttek 75%-a már tapasztalt meg stresszt.

A stressz nemcsak rontja a hangulatunkat, de növeli a szorongást, és fejfájást és hányingert is okozhat. Továbbá megzavarhatja a szervezet normális működését is, például csökkentheti az étvágyat és felboríthatja az alvási rutint.

Az egyik legjelentősebb aggodalom a stressz hajra gyakorolt hatása. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a megnövekedett stresszszint a hajhullás fokozódásához vezethet.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi áll a stressz hajhullás mögött, és kiemelünk néhány módszert a tünetek kezelésére, hogy segítsünk helyreállítani a mentális és testi egyensúlyt.

Okozhat-e hajhullást a stressz?

Gyakran gondolunk a stresszre, mint tisztán pszichológiai jelenségre, ami csak a fejünkben zajlik.

Valójában azonban a stressz számos kedvezőtlen hatást vált ki az egész testünkre. Ide sorolandó a fejfájás, izomfeszülés, légzési nehézség, valamint a hangulat ingazodás, és az étvágycsökkenés.

A stressz és a hajhullás azonban elsősorban a krotizol hormon szintjének emelkedése miatt jelentkezik. Ez a hormon nem csak a hajhullást segíti elő, de rengeteg más negatív hatással is járhat.

stressz okozta hajhullas

A stresszhez kapcsolódó hajhullás típusai

A hajhullás függetlenül az életkortól, nemtől vagy hajállapottól, szörnyű élmény lehet. Azonban különösen lesujtó lehet ha fiatal korban jelentkezik.

A hajhullást kiváltó leggyakorib ok az andogén alopecia, azaz a férfias típusú hajhullás, rengeteg ember tapasztal hajhullást a stressz hatásai miatt is.

Három állapot különösen stressz-indukált.

Alopécia areata

Az alopecia areata egy autoimmun betegség, amely során a szervezet immunrendszere tévesen fordul a szőrtüszők ellen.

Ennek következtében kopasz foltok, gyulladás és érzékenység alakul ki a fejbőrön. Egyes szerencsétlen esetekben a kopasz foltok addig növekedhetnek, amíg az állapot teljes hajhulláshoz nem vezet.

Az egyik fő elmélet, amely ennek az állapotnak a mögöttes okait magyarázza, a jelentős stresszszintet teszi felelőssé.

A tudósok úgy vélik, hogy a kortizol stresszhormon közvetlenül felelős azért, hogy az immunválasz hibásan működik.

Idővel a haj hosszú időszak alatt helyreállhat, de kiterjedt esetekben professzionális kezelésre lehet szükség.

Tudjon meg többet

Érzelmi stressz

A hajhullás sokszor köthető az érzlemi stresszhez, szorongáshoz is.

Az érzelmi stressz által kiváltott hajhullás esetében a haj visszanő, miután az érzelmi nyomás oka elmúlik.

Tudjon meg többet

Fizikai stressz

A stressznek nem kell szükségszerűen csak érzelminek lennia a hajhullás kiváltásához.

Extrém fizikai stressz szintén okozhat hajhullást.

Ilyen esemény lehet a szülés, étrend-beli változások, de akár a nem megfelelő hajformázás is jelenthet fizikai stresszt akár a teljes testre, akár kimondottan a hajakra.

Olvasson tovább

Telogén effluvium

A telogén effluvium talán a leggyakoribb stresszel kapcsolatos állapot. Ilyenkor akár az összes hajszál korai nyugalmi fázisba léphet, megzavarva a haj természetes növekedési ciklusát.

Míg normális esetben napi 50-100 hajszálat veszítünk el, a telogén effluviumtól szenvedők akár napi 300 vagy több tincset is elhullathatnak.

Mivel a növekedési ciklusuk késleltetett, ez az új hajszálak növekedését is elakasztja.

A legtöbb esetben a telogén effluvium miatti hajhullás átmeneti jellegű, és a stresszszint csökkentésével a haj 6-9 hónap után helyreállhat.

Tudjon meg többet

Trichotillomania

A trichotillomania egy pszichológiai állapot, amikor az ember ellenállhatatlan késztetést érez a hajszálak kitépésére.

Ez nem korlátozódik a fejbőrön található hajra; az érintettek bármely testrészről tépkedhetik a hajszálakat.

Sokan úgy vélik, hogy ez az állapot összefügg a stresszel, mert a hajhúzás gyakran a stressz és a szorongás levezetésének egy módja.

Előfordulhat, hogy az emberek nem is veszik észre hogy tépik a hajukat, míg más esetekben a hajhúzás szándékos tudatos is lehet.

A trichotillomania nehezen leküzdhető szokás – a stressz miatti hajhúzás további stresszhez vezethet, ami egy ördögi kör kialakulásához vezet.

A hajtépés és a tünetek kezelését csak a stresszszint csökkentésével és egészséges szokások kialakításával lehet elkezdeni.

A stressz okozta hajhullás tünetei

a stressz okozta hajhullás tünetei

Mivel minden nap hullik némi hajunk, nehéz lehet megállapítani, hogy a fejbőr és a haj stressztől szenved-e. Figyeljen az alábbi tünetekre:

 • Váratlan hajhullás
 • Hajhullás az egész test felületén, beleértve az arc- és testtájakat is
 • Hirtelen megjelenő kopasz foltok
 • Ha a hajhullás egy stresszes esemény után történik

Állandó a stressz okozta hajhullás?

A legtöbb esetben a stresszből eredő hajhullás nem tartós, bár a visszanövekedés üteme személyenként eltérő lehet.

A stressz kezelésével megszüntetheti a hajhullás okát, ezzel a hajszálak újra zavartalnul nőhetnek.

A gyógyulás egyik befolyásoló tényezője az, hogy a hajhagymái jelenleg melyik növekedési fázisban vannak.

Az átlagos fejbőrön több mint 100 000 hajhagyma található, amelyek mindegyike különböző fázisban lehet.

 1. Anogén fázis: Ez az aktív növekedési fázis. A sejtek gyorsan osztódnak, hogy felgyorsítsák az új haj növekedését. Ez általában 2-7 évig tart.
 2. Catagén fázis: Ez az átmeneti fázis két hétig tart, és ekkor a haj el van vágva a vérellátásától. A szőrtüsző elkezdi zsugorodni.
 3. Telogén fázis: Ez a haj nyugalmi fázisa, amely 3 hónapig is eltarthat.
 4. Exogén fázis: Az utolsó fázis, amikor a haj kihullik a fejbőrből.Mindez 2-5 hónapig tarthat, majd a hajhagymák ismét belépnek az anagén fázisba és minden kezdődik előről.

Három népszerű kezelés a stressz ellen

A stressz csökkentése az életünkben önmagában is kihívást jelenthet. Nehéz lehet túljutni a rossz érzéseken és időt szakítani magunkra.

Viszont ha fokozott hajhullást tapasztal, elengedhetetlen hogy csökkentse a stressz okozta hajhullást és lenyugtassa magát.

Az alábbiakban három módszert talál a stressz kezelésére. Ezek nem fogják azonnal megoldani a helyzetet, és előfordulhat hogy mindháromra szüksége lesz a teljes felépüléshez.

De ha kipróbálja ezeket a módszereket, nemcsak a haját javítja, hanem az életminőségét is.

1. Stresszkezelés

fejbőr masszázs

Sokféleképpen kezelheti és enyhítheti a stresszt az életében. Néhány bevált módszer:

 • Testmozgás: A fizikai aktivitás endorfinokat szabadít fel, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és fokozzák a hangulatot. Már egy könnyű séta, jóga, nyújtás vagy házimunka is elegendő lehet.
 • Hobbijaink: Szakítson hetente időt valami olyanra, amit élvez, például kezdjen el egy új hobbit, sportágat vagy művészeti tanfolyamot.
 • Táplálkozás: A hajnak különböző tápanyagokra és ásványi anyagokra van szüksége az új hajnövekedés támogatásához. Próbáljon több fehérjét, E-vitamint és teljes értékű ételeket beépíteni az étkezéseibe.
 • Meditáció: Sokféle meditációs technika létezik, amit az emberek nap mint nap használnak, hogy megnyugtassák magukat és csökkentsék a stresszt. Ilyenek lehetnek a légzőgyakorlatok, a jóga, a nyújtás vagy akár a zenehallgatás, és a sétálás is.

2. Táplálkozás és étrend

az egészséges táplálkozás segíti a hajnövekedést

Az egészséges elme és test alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás. Amit eszünk, jelentősen befolyásolja, hogyan fejlődnek sejtjeink, beleértve a hajhagymákat is.

A vitaminok, és ásványi anyagok elősegítik a hajnövekedést, és egyben javítják a hangulatot is. Néhány legfontosabb közülük:

 • C-vitamin: Ez a vitamin segíti a kollagén termelését, amely egy olyan fehérje, amely nélkülözhetetlen a test kötőszövetének, így a hajhagymák építéséhez is. C-vitaminban gazdag ételek a gyümölcsök, mint a narancs és a szamóca, valamint zöldségek, mint a brokkoli és a paprika.
 • E-vitamin: Az E-vitamin csökkenti a fejbőr oxidatív stresszét, és segít megőrizni a haj védő lipidrétegét. Ez erősíti a haj természetes védekezőképességét, megakadályozva a korai hajhullást. E-vitaminban gazdag ételek a spenót, az olívaolaj, a brokkoli, a napraforgómag és a tenger gyümölcsei, mint a garnélarák.
 • B-vitamin: A B-vitamin egy sokféle vitamint magában foglaló csoport, amelyek segítik a normál sejtműködést a szervezetben. A B-vitaminok, mint például a biotin és a folsav, segíthetik a hajnövekedés és a hajsűrűség növelését.
 • Hidratálás: A víz elengedhetetlen az egészséges testhez, segít hidratáltan tartani szervezetünket, és javítja a hangulatunkat. Mivel a haj felszívja a vizet, a rendszeres vízfogyasztás javíthatja a textúráját és megjelenését. A férfiaknak napi 15½ pohár, a nőknek pedig 11½ pohár víz fogyasztása javasolt.
 • Táplálékkiegészítők: Ha nehézséget okoz a tápanyagok, ásványi anyagok növelése az egészséges étrendben, akkor segíthetnek az élelmiszer- és ital-kiegészítők. Mielőtt ezeket bevenné, a legjobb, ha szakorvos tanácsát kéri, mivel egyes termékek ártalmasak lehetnek.

3. Helyi kezelések

minoxidil

Számos helyi kenőcs, krém és egyéb hajápolási termék ismert arról, hogy egyetlen hatékony kezeléssel egyszerre kezeli a hajhullást és a stresszszintet. Néhány a legnépszerűbbek közül:

 • Helyi minoxidil: A helyi minoxidil egy vény nélkül kapható gyógyszer, amely segít meghosszabbítani a haj növekedési fázisát. Ez a gyógyszer, más néven Rogaine, kapható krém, spray vagy hab formájában, és nagyon könnyű alkalmazni. Egyes pácienseknek akár négy hónapig is folyamatosan használniuk kell, hogy eredményt lássanak.
 • Helyi kortikoszteroidok: Ezeket közvetlenül a bőrre kenik, és a szakértők szerint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek segítenek a stresszel kapcsolatos hajhullásos állapotokban, mint például az alopecia areata. Gyakran más kezelésekkel együtt alkalmazzák őket.
 • Ricinusolaj: Egyes népi gyógymódok szerint a ricinusolaj elősegíti a hajnövekedést a fejbőr nedvesítésével, és a hajszálak rugalmasságának javításával. Ugyanakkor több tudományos vizsgálatra van szükség ezeknek az állításoknak az alátámasztására.

Ha nem lát javulást a hajhullásban

Bár a stressz az egyik ilegsmertebb oka a hajhullásnak, fontos tudni, hogy nem csak ez okozhatja a hajveszteséget.

Ha nem tapasztal javulást a hajhullásban, több más l tényezőt is érdemes figyelembe venni:

 • Öregedés: Az életkor előrehaladtával a hajnövekedés lassulhat, ami természetes hajritkulást eredményezhet.
 • Genetika: Sajnos néha a hajhullásra való hajlam öröklődik. Ha a családjában előfordult hajhullás, az nagyobb kockázati tényező lehet.
 • Kemoterápia: A kemoterápia mellékhatásaként felléphet hajhullás. A kezelés befejezése után a haj általában visszanő.
 • Hormonális változások: A terhesség, a szülés, a menopauza és más hormonális változások szintén okozhatnak hajhullást.
 • Táplálkozási hiányosságok: Ha nem jut be szervezetébe elegendő vitamin, ásványi anyag és tápanyag, az befolyásolhatja a hajnövekedést.
 • Gyógyszerek mellékhatásai: Egyes gyógyszerek, például az antidepresszánsok hajhullást okozhatnak mellékhatásként.
 • Egyéb betegségek: Bizonyos egészségügyi állapotok, például pajzsmirigy-működési zavarok, autoimmun betegségek és bőrbetegségek szintén hajhullást okozhatnak.

Mit tehet a hajhullás ellen?

Ha a hajhullása nem javul, érdemes felkeresnie bőrgyógyászt vagy trichológust (hajspecialista). Ők segíthetnek kivizsgálni a hajhullás okát és megtalálni a megfelelő kezelést.

A vizsgálat során az orvos fizikai vizsgálatot végezhet, és szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokat is kérhet a probléma megállapításához.

A diagnózis alapján az orvos javasolhatja a következőket:

 • Életmódbeli változtatások: Az egészséges táplálkozás, a stresszkezelés és a megfelelő alvás mind segíthetik a hajnövekedést.
 • Táplálékkiegészítők: Ha hiányosságok vannak az étrendjében, az orvos javasolhat bizonyos vitaminokat vagy ásványi anyagokat.
 • Helyi kezelések: Minoxidil és egyéb szerek segíthetik a hajnövekedést.
 • Vényköteles gyógyszerek: Bizonyos esetekben az orvos vényköteles gyógyszereket írhat fel a hajhullás kezelésére.
 • Hajbeültetés: Ez a legjobb megoldás, ami tartós megoldást biztosít és életre szóló eredményeket hoz. Azonban de fontos szem előtt tartani a beavatkozás költségeit és lehetséges szövődményeit.

Összegzés

Sajnos a stressz egy természetes velejárója modern, felgyorsult életünknek. Bárki érezhet nyomást a munkahelyén vagy magánéletében, ami hosszútávon drámai hatással lehet testünk egyes funkcióira.

A hajnövekedés gyakran az első elszenvedője a stressz negatív hatásainak, de szerencsére a stressz hajhullás legtöbbször csak átmeneti problémát jelent.

Pár apró életmódbeli változtatással mint a diéta, a testmozgás vagy a tisztálkodási rutin átformálása gyakran nyújthat hosszú távú megoldást erre a problémára.

A helyileg alkalmazható gyógyszerek, a légzési teknikák, vagy a rendszeres sport nem csak a hajhullást állíthatja meg, de segíthet teljesebb életet élni.

Utoljára szakmailag ellenőrizve: május 14, 2024

A HairPalace tudományos forrásokra támaszkodik, beleértve a lektorált cikkeket, valamint az orvosi szövetségek, valamint az akadémiai és kutatóintézetek publikációit. Szigorú beszerzési irányelveket követünk, és kerüljük a tercier referenciákat. Olvassa el szerkesztői szabályzatunkat, ha további információra van szüksége arról, hogy miként tartjuk naprakészen és pontosabban tartalmunkat.
 • 10 stress busters, NHShttps://www.nhs.uk/mental-health/self-help/guides-tools-and-activities/tips-to-reduce-stress/
 • Bishop S. (2013). Stress may play a role in hair loss, but other triggers could be the cause.
 • van der Steen P, Boezeman J, Duller P, Happle R. Can alopecia areata be triggered by emotional stress? An uncontrolled evaluation of 178 patients with extensive hair loss. Acta Dermato-venereologica. 1992 Aug;72(4):279-280. DOI: 102340/0001555572279280. PMID: 1357886.
 • Melinda A. Novak, Amanda F. Hamel, Amy M. Ryan, Mark T. Menard, Jerrold S. Meyer, The Role of Stress in Abnormal Behavior and Other Abnormal Conditions Such as Hair Loss, 2017
 • Chamberlain SR, Odlaug BL, Boulougouris V, et al.: Trichotillomania: neurobiology and treatment. Neurosci Biobehav Rev 2009; 33:831–842
 • S. Harrison, R. Sinclair, Telogen effluvium, Clinical and Experimental Dermatology, Volume 27, Issue 5, 1 July 2002, Pages 389–395, https://doi.org/10.1046/j.1365-2230.2002.01080.x
 • Wasserman, Dan, et al. "Alopecia areata." International journal of dermatology 46.2 (2007): 121-131.