Mi okozza a hajhullást?

A férfi nemi hormonok hatása az arra érzékeny hajhagymákra férfias típusú kopaszodást, androgén alopéciát okoz.

A férfi nemi hormonok az úgynevezett androgének, innen ered az androgén alopécia elnevezés is.

Három fontos tényező játszik közre az androgén alopécia kialakulásásban, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz: a genetika, a hormonok és az öregedés.

Gének

Az androgén alopécia csak akkor fordul elő, ha a megvan egy bizonyos genetikai kód a kromoszómákban.

Népszerű elmélet, hogy az androgén alopécia anyai ágon öröklődik – tehát az anya hordozza a kopaszodásért felelős gént, míg a hajhullás a fiú utódnál jelenik meg.

Azonban az androgén alopéciában szenvedő páciensek kromoszómáinak genetikai analízise igazolta, hogy ezen feltételezés két okból is téves.

Először is, az androgén alopécia autoszomális domináns öröklődésmenetet mutat; azaz a hajhullásért felelős gén akár anyai, akár apai ágon öröklődhet.

Másodszor, ez a genetikai kód, mind a férfiak, mind a nők esetében kifejeződésre juthat. Ez azt jelenti, hogy a fiú és a lány gyermekek esetében is megjelenhet a későbbiekben az androgén alopécia.

Másik fontos pont, hogy nem mindenki kopaszodik meg azok közül akik hordozzák az androgén alopéciáért felelős gén(eke)t.

Ahhoz, hogy aktív legyen, szükség van a gén expressziójára, kifejeződésére. Ezt pedig több tényező is befolyásolja, úgy mint a hormonok, a kor, a stressz szint, stb.

Ezért, ha valakinél nem jelenik meg a férfias típusú kopaszodás, akkor vagy nem rendelkezik az ezért felelős génnel, vagy a gén nem aktív.

Az androgén alopéciáért felelős gén(eke)t még nem azonosították.

Viszont a tudósok már biztosak abban, hogy ez a  gén, vagy gének, szerepet játszanak a férfi nemi hormonok, az 5-alpha enzim reduktáz  enzim és a hajhagymákon található androgén recceptorok szintézisében.

A kutatások alapján ez az a három tényező, amely közre játszik a férfias típusú hajhullás folyamatában.

Az 5-alfa reduktáz enzim a tesztoszteront (férfi nemi hormon) egy aktívabb formává, dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja, mely a hajhagymákon található androgén receptorokhoz kapcsolódik.

A géntechnológia és az orvostudomány fejlődésével nemsokára a tudósok azonosíthatják a férfias típusú kopaszodásért felelős gén(eke)t.

Ez pedig nemcsak elősegíti majd az androgén hajhullás hatékonyabb kezelését, hanem lehetővé teszi, hogy pontosan megjósolhassuk a jövőbeni hajhullást.