A dihidrotesztoszteron (DHT) egy androgén, természetesen előforduló férfi nemi hormon, amely férfiakban és nőkben egyaránt megtalálható.

Többnyire a világ egyik leggyakoribb hajhullási állapotához, az androgenetikus alopeciához kapcsolják.

A más néven férfias vagy női típusú hajhullás világszerte milliókat érint. Becslések szerint az 50 év feletti férfiak mintegy fele, valamint a 65 év feletti nők fele szenved ebben az állapotban.

Ha a haja elkezd ritkulni vagy hullani, vagy családi anamnézisében szerepel a férfias típusú kopaszodás, akkor ismernie kell a DHT tüneteit, jeleit és kezelési lehetőségeit. Mi pedig itt vagyunk, hogy segítsünk.

Ez a cikk eloszlatja a DHT körüli összes rejtélyt és tévhitet. Könnyedén megismerheti a hormonális betegség mögöttes okait, és segítünk megoldást találni a probléma kezelésére.

Milyen hatást vált ki a DHT hormon a testben?

A DHT vagyis dihidrotesztoszteron egy olyan hormon, amely férfiakban és nőkben egyaránt megtalálható. A tesztoszteronból alakul át az 5-alfa-reduktáz enzim hatására.

A DHT a tesztoszteron egy jóval koncentráltabb formája, és számos hagyományosan férfias tulajdonság kialakulásáért felelős. Ilyenek:

  • Több test- és arcszőrzet növekedése
  • A férfi nemi szervek növekedése és fejlődése
  • A zsír eloszlása
  • Mély hang
  • Fokozott izomtömeg

Egy átlagos felnőtt tesztoszteronjának akár 10%-a is DHT-vá alakul. A DHT és a testszőrzet kölcsönhatása fontos funkciót tölt be, de amikor a DHT a hajjal találkozik, annak ritkulásához és kopaszodáshoz vezet.

Annak ellenére, hogy elősegíti a fokozott test- és arcszőrzet növekedést, a DHT negatívan befolyásolhatja a fejbőrön növekvő hajszálakat.

Ennek az az oka, hogy amikor a DHT a haj receptoraihoz kötődik, fokozatosan csökkenti a tüsző méretét, megzavarva természetes növekedési ciklusát.

Idővel a tüsző elsorvad és nem nőnek benne új hajszálak, ami az androgenetikus alopecia, vagy férfias és nőies hajhullás kialakulásához vezet.

A DHT-szint nemcsak a külső jegyeket befolyásolja. Tanulmányok összefüggésbe hozták a testben lévő szabálytalan DHT-szintet a megnagyobbodott prosztatával, ami potenciálisan növeli a prosztatarák kockázatát.

Emiatt a szintjének monitorozása elengedhetetlen az általános egészsége szempontjából, nem csak a haja miatt.

Alacsony DHT-szint okozhat problémákat?

Mivel gyakran a hajszálakat károsító magas DHT-szintre koncentrálunk, figyelmen kívül hagyjuk azokat a problémákat, amelyek a véráramban lévő túl alacsony DHT szint miatt jelentkezhetnek.

Az alacsony DHT-szint a szervezetben késleltetheti a férfiak és nők pubertását.

A férfiak különösképpen szenvedhetnek az egyenetlen testzsíreloszlástól, beleértve a gynecomastiát (megnagyobbodott férfi mellek) és a pénisz vagy a herezsák növekedésének és fejlődésének rendellenességeit.

a DHT negatív hatásai hajhullást okozhatnak

Miért reagálnak az emberek különbözőképpen a DHT-ra?

Minden ember fiziológiája egyedi, a DHT pedig különböző hatásokat fejthet ki. Egyesek jobban kezelik a magas szintet, míg mások fogékonyabbak a kedvezőtlen reakciókra.

Tanulmányok kimutatták, hogy a DHT hatása az emberi hajtüszőkre jelentősebb lehet, ha az illetőnek öröklött hajlama van női vagy férfias típusú kopaszodásra.

Ha szülei bármelyikénél hajhullás vagy korai hajhullás jelei mutatkoznak, az arra utalhat, hogy ön is hasonló hajvesztésen mehet majd keresztül.

A DHT ​​hatását más tényezők is befolyásolhatják, például a fej formája, mérete, hajápolási szokások és életmódbeli választások, mint például a dohányzás, a rossz étrend és a mozgáshiány.

Végül, míg a DHT elsősorban férfiaknál jelent problémát, bizonyos esetekben a nőknél is előfordul a DHT okozta hajhullás.

Az 5-alfa-reduktáz szerepe

Az 5-alfa-reduktáz enzim a normál tesztoszteron DHT-vá történő átalakításáért felelős. Érthető módon, ha magas az enzimszint, a szervezet több tesztoszteront alakít DHT-vá, ezáltal növeli annak hatását.

Kétféle enzimet kell figyelembe venni, közülük az egyik a fő felelős a korai hajhullásért:

  • Az 1. típusú DHT a faggyúmirigyekben található, amelyek a bőr hidratálásához és egészségéhez szükséges anyag termeléséért felelősek.
  • A 2. típusú DHT a húgyúti rendszerben és a hajtüszőkben található. Ez az ami kritikusabb szerepet játszik a hajhullási problémák kialakulásában.

Mi a különbség a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron között?

dihidrotesztoszteron

A tesztoszteron és a DHT szoros kapcsolatban állnak, de különbségeik és alapvető funkcióik megértése segít jobban megérteni a DHT-blokkolók működését.

A férfi testben a tesztoszteron egy fontos androgén (nemi hormon), melynek funkciói között szerepel többek között:

  • Spermatermelés szabályozása
  • Hangulat és érzelmek kontrollálása
  • Zsír eloszlás
  • Az egészséges izomtömeg és a csontsűrűség fenntartása
  • Az androgén hormonok szintjének szabályozása a szervezetben

A DHT egy androgén hormon, amely serkenti a férfias jellemzők, például az arc-, test- és szeméremzőszőrzet fejlődését. Ugyan a tesztoszteronból származik, de annál jóval erősebb.

Míg a magas DHT-szint növelheti a testszőrzet sűrűségét, káros hatással van a fejbőrre és a hajra, és a tüszők összezsugorodását és korai halálát okozza.

Ezért a legtöbb szakértő DHT-t gondolja a hajhullás legfőbb okának.

A DHT hajhullás jelei

Annak megértéséhez, hogy a DHT hogyan befolyásolhatja a hajat, fontos tisztázni, hogyan nő a haj. Négy szakaszból áll, és egy normál ciklus átlagosan 2-6 évig tarthat.

A különböző hajszálak más és más stádiumokban lehetnek különböző időpontokban.

A hajnövekedési ciklus négy szakasza:

  1. Az anagén fázis a hajnövekedés első szakasza, amikor a hajgyökérben lévő sejtek gyorsan osztódnak, hogy új hajat hozzanak létre.
  2. A katagén fázis egy átmeneti szakasz, amikor a hajnövekedés lelassul, majd végül leáll. A hajtüsző elkezd összezsugorodni.
  3. A telogén fázis a nyugalmi szakasz, amikor a haj se nem nő, se nem hullik ki. Akár 3 hónapig is eltarthat, ez idő alatt pedig már elkezd kialakulni az új haj.
  4. Az exogén fázis a hajnövekedési ciklus utolsó szakasza, amikor a haj végül kihullik. Napi akár 50-100 hajszálat is veszíthet, ekkor a tüsző visszatér az anagén fázisba, és a hajnövekedési ciklus újraindul.

A magas DHT-szint megrövidíti a haj természetes növekedési ciklusát, ami idő előtti hajhulláshoz és hosszabb ideig tartó növekedés nélküli időszakokhoz vezet.

A hormon hozzákapcsolódik bizonyos receptorokhoz a fejbőrön, az érintett hajtüszők ennek hatására lassanként teljesen összezsugorodnak, ami meggátolja a további hajnövekedést.

stressz hajhullás

A genetika szerepe a férfias típusú kopaszodásban

A genetika az egyik legmeghatározóbb tényező a hajhullás kialakulásában, mint például a női vagy férfias típusú hajhullás.

Vannak, akik még az 50-es, 60-as, sőt akár a 70-es éveikben is megőrizhetik a dús, egészséges hajzatukat.

Mások kevésbé szerencsések, és akár már tinédzserként vagy a 20-as éveikben drasztikus hajhullást tapasztalhatnak.

Hogyan állapítható meg, hogy a genetikája miatt hajlamos lehet a hajhullásra?

Sajnos a kutatások még mindig folyamatban van annak meghatározására, hogy mely gének a felelősek. Úgy gondolják, hogy több mint 250 gén játszhat közre abban, hogy kialakul-e a betegség.

A hajhullásra hajlamosító géneket mindenki a szüleitől örökli, ezért gyakran könnyű felmérni a kopaszodás kialakulásának esélyét.

Visszafordítható a DHT hajhullás?

A DHT-blokkolók segíthetnek lelassítani a DHT káros hatásait, sőt néha teljesen meg is állíthatják azokat.

Ezért a további hajhullás csökkentése érdekében a lehető leghamarabb DHT-blokkolókat érdemes alkalmazni.

Mindazonáltal fontos megjegyezni, hogy a DHT blokkolásakor inkább megelőző hatásról van szó, a hajnövekedést nem segíti elő.

Néhány esetben a kezelések a meglévő haj állapotát is javíthatják, és vastagabbá vagy dúsabbá tehetik a hajakat.

9 kezelési lehetőség a DHT-szint csökkentésére és a hajhullás lassítására

Kétféle gyógyszertípus létezik a DHT-hez kapcsolódó állapotok kezelésére; a DHT-blokkoló és a DHT-gátló.

  • A DHT-blokkolók célja, hogy megakadályozzák a hormont a sejtek receptorainak befolyásolásában és a hajtüszők összezsugorításában.
  • A DHT-gátlók a hormon termelését célozzák meg a férfiak szervezetében, és csökkentik annak jelenlétét a sejtszövetben.

Az alábbiakban felsoroljuk a DHT-hez kapcsolódó hajhullás kezelésére leggyakrabban alkalmazott és leghatékonyabb kezeléseket:

1. Minoxidil

A Rogaine név alatt forgalmazott Minoxidil egy hatékony, helyileg alkalmazandó gyógyszer különféle hajhullási problémákra, beleértve a férfias típusú kopaszodást is.

Direkt értágítóként működik, megnyitja a vérereket, és lehetővé teszi a vér könnyű áramlását a testben.

Ez javítja a keringést, csökkenti a gyulladást, és lehetővé teszi a szervezet sejtjeinek jobb táplálását.

Bár a vérnyomás szabályozására gyakrabban írják fel, a Minoxidil segítheti a hajnövekedést, ha a fejbőrre koncentrálják. Ugyanakkor az eredmény csak addig tart, amíg rendszeresen alkalmazza a helyi kezelést.

2. Finasterid

A finasterid megakadályozza hogy az androgén receptorok és a DHT kölcsönhatásba léphessenek, ezzel megelőzve a DHT káros hatásait. Ez egy szájon át szedhető gyógyszer, amely csak receptre kapható.

A klinikai vizsgálatok azt sugallják, hogy a finasterid egy hatékony DHT-blokkoló, a vizsgálatban részt vevő páciensek 86%-a arról számolt be, hogy segített megállítani a további hajhullást.

A minoxidilhez hasonlóan ez a hajhullás elleni kezelés sem jelent végleges megoldást – a kezelés elhagyása után az eredmény fokozatosan eltűnik, a hajhullás pedig visszatér a korábbi állapotába.

3. Biotin

A biotin az egyik B-vitamin, amely kiváló hírnévnek örvend a haj erősítésében. Úgy fejti ki hatását, hogy stimulálja a keratin termelést, a haj, a köröm és a bőr egészségéért felelős fehérjét.

A biotin szintet természetesen is növelheti, ha diót, magvakat, bizonyos zöldségeket, halat és húst fogyaszt. Emellett biotin kapszula szedésével is elérheti a napi ajánlott bevitelt.

biotin dús dió

4. Tökmagolaj

Ha természetes DHT-blokkolókat keres, érdemes fontolóra vennie a tökmag olajat. Egészséges zsírokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetik a hajnövekedést és korlátozhatják a további hajhullást.

Néhány vizsgálat szerint ez az olaj lenyűgöző mértékben, akár 40%-kal növelheti a hajsűrűséget két hónap folyamatos használat után.

5. Pygeum kéreg

Ez a gyógynövény Afrika őshonos cseresznyefáiról származik, és egy másik természetes, hatékony módja a DHT blokkolásának. Az 5-alfa-reduktáz enzimet gátolja, amely a DHT termeléséért felelős.

Jelenleg még nem áll rendelkezésre elég kutatás annak megállapítására, hogy mennyire hatékony a pygeum kéreg, ezért óvatosnak kell lennie a lehetséges mellékhatások miatt.

6. B-vitaminok

A biotin mellett számos más hasznos B-vitamin is van, amelyekre érdemes koncentrálnia a szervezetében a haj támogatása érdekében.

A B-vitaminok elengedhetetlenek az egészséges vörösvérsejtekhez és a hatékony keringési rendszerhez.

A B-vitamin-hiányban szenvedőknek gyengébb lehet a hajtüszőjük, mely lassabb hajnövekedést, és rövidebb hajszálakat eredményezhet.

A B12 (kobalamin) és B6 (piridoxin) különösen fontos az egészséges hajnövekedéshez.

7. Koffein

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a koffein segíthet a hajat sűrűbbé, hosszabbá és ellenállóbbá tenni.

Manapság gyakran aktív összetevője a samponoknak, balzsamoknak és egyéb helyileg ható kezeléseknek.

A koffein sampon hatásait vizsgáló kutatások kimutatták, hogy javítja a fejbőr egészségét, serkenti a keratin termelődést, és meghosszabbítja a haj növekedési fázisát.

koffein hajhullás ellen

8. Vörös fény terápia

Bár még új technológiának számít, és a hatékonyságának mérésére a kutatások még folyamatban vannak.

Azonban az alacsony szintű lézerfény terápia ígéretes eredményeket hozhat a korai hajhullás megelőzésében.

Ez a fény csökkenti a gyulladást, javítja a vérkeringést, és lehetővé teszi a fejbőr számára, hogy megkapja az összes szükséges tápanyagot.

9. PRP

A PRP (trombocitákban gazdag plazma) terápia során a páciens saját vérlemezkéinek koncentrált mennyiségét injektálják vissza a testbe, elősegítve a sejtek gyorsabb regenerálódását és az új sejtek termelését.

Az eredmény? Fejbőrön történő használat esetén javíthatja a haj volumenét és sűrűségét.

Néhány tanulmány megerősítette, a PRP segíthet a hajhullási problémák különböző típusainak kezelésében, beleértve a férfias típusú kopaszodást is.

prp kezelés a DHT hajhullás ellen

Egy DHT blokkoló okozhat mellékhatásokat?

Mint minden kezelésnek, ezeknek a kezeléseknek is lehetnek mellékhatásai. Mindig kérdezze meg kezelőorvosát vagy bőrgyógyászát, hogy Önnek megfelelő-e a kezelés.

A mellékhatások a következők lehetnek:

  • Merevedési zavar (ED)
  • Korai vagy késői ejakuláció
  • Fokozott arc- és felsőtest szőrzet
  • A haj sötétebbé és sűrűbbé válhat
  • Kiütések
  • Hányinger
  • Hányás
  • Fokozott zsírtartalom a mellkason vagy a melleken
  • Lehetséges szívproblémák a víz- vagy sóvisszatartás következtében

Mi válthat még ki további hajhullást?

A DHT csak egy oka a hajhullásnak, több különböző betegségek és kiváltó ok is állhat a hajszálak idő előtti kihullása mögött. Ezek a következők

Pajzsmirigy problémák

A pajzsmirigy a normál testfunkciókat szabályozó esszenciális hormonokat termeli. A pajzsmirigyet érintő több rendellenesség is okozhat hajhullást.

A túl sok vagy túl kevés hormon termelése a hajra is hatással lehet, korai hajhulláshoz vezetve.

Alopecia areata

Ez az autoimmun betegség kopasz foltokat okoz a fejbőrön, mert az immunrendszer megtámadja az egészséges hajtüszőket.

Bár a tudósok nem tudják megmondani, mi okozza az alopecia areata-t, úgy gondolják, hogy genetikai és környezeti tényezők, például a magas stressz-szint váltják ki.

Cöliákia

A cöliákia szintén egy autoimmun betegség, amelyet a glutén intolerancia vált ki.

Hajhulláshoz vezethet, mert a betegek vitamin- és ásványianyag-hiányban, fokozott stressztől és hormonális egyensúlyhiányban szenvedhetnek.

Bambusz haj

Trichorrhexis invaginata néven is ismert, a bambusz haj egy súlyos következményekkel járó genetikai rendellenesség a hajra nézve.

Az érintett hajszálak szelvényezettekké válnak, csomókat vagy barázdákat hoznak létre, és összegubancolódnak, hasonlóan a bambusz növényhez.

Az állapot megzavarja a normál hajnövekedési ciklust, korai hullást és hajhullást eredményezve.

Lichen planus

A lichen planus egy autoimmun betegség, amely gyulladást okoz a bőrben. A fejbőrön lévő hajtüszők megsérülnek, piros dudorok nőnek ki rajtuk, és korai hajhullás indul be.

Fejbőrfertőzések

A fejbőr gombás fertőzései gyakran megzavarják a természetes hajnövekedési ciklust, fokozott hajszálképződéshez, stagnáláshoz és végül hajhulláshoz vezetnek.

Hogyan találja meg a DHT hajhullás ideális kezelését?

Bár a DHT súlyosan befolyásolhatja a hajat, számos kezelés segíthet enyhíteni a tüneteket és visszaállítani a haj korábbi állapotát.

A DHT okozta hajhullás egyik leghatékonyabb korrigálási módja a hajbeültetés.

Ez az egyszerű és hatékony eljárás a saját haját használja a kopasz foltok és a hajvonal helyreállítására és átalakítására, a tartós eredmény érdekében.

Bizonyos gyógyszerek szintén segíthetnek szabályozni és gátolni a DHT termelődését a szervezetben, csökkentve a hormon szintjét a testben, korlátozva annak hatását.

Kipróbálhat természetes kezelési alternatívákat is, például DHT-blokkolóval kombinált hajvitaminokat, vagy beépíthet étrendjébe olyan ételeket, mint a mandula, a bogyós gyümölcsök és a tojás.

Azonban fontos szem előtt tartania, hogy ezeknek a alternatív kezelési lehetőségeknek nagyon alacsony a sikerességi aránya.

Orvosa személyes konzultáció keretében ajánlhat megfelelő gyógyszereket és kezelési lehetőségeket a DHT okozta problémák kezelésére.