1. Fontos tudnivalók
  2. Négy gyakori szövődmény
  3. Öt fontos tanács
  4. Ajánlott gyógyszerek és termékek
  5. 3 alternatív kezelés az erősebb hajakért

Hajátültetési műtét egy csúcstechnológiás eljárás, amely képes a legkiterjedtebb hajhullás korrigálására is.

Azonban attól függetlenül, hogy melyik klinikát választja, egy hajbeültetés után elengedhetetlen a megfelelő utókezelés a legjobb eredmény elérése érdekében.

Az utókezelés sikeressé teszi a hajbeültetést, biztosítva az új szőrtüszők megfelelő beágyazódását és a fejbőr egészségének megőrzését.

Bár a válaszott klinika minden bizonnyal ad majd tanácsokat a műtét utáni kezeléssel kapcsolatban, cikkünk is próbál minden szempontból segíteni ebben a nehézkes periódusban.

Ebből a cikkből megtudhatja hogy mit szabad, és mit nem szabad tenni a hajbeültetést követő periódusban.

Bemutatjuk az összes hasznos módszert, amelyek segíthetnek a komfortérzet növelésében és a elősegítheti kényelmét és a gyógyulási idő hosszának csökkentésében.

Hajbeültetés utáni tudnivalók

GyógyszerAntibiotikumok egy hétig, fájdalomcsillapítók szükség szerint (általában 1-2 nap)
Alvás1. hét: Hason vagy háton aludjon, néhány párnával emelje meg a fejét, Az U-alakú párna használata javasolt.
Hajmosás 1. hét: Ne mosson, csak fiziológiás sóoldattal tisztítsa.
2. hét: Áztassa a fejbőrt langyos vízben, és masszírozza, amíg a sebek leesnek.
3. hét: Mosdjon gyengéd samponnal.
SapkaA harmadik héttől
EdzésKímélő edzés a harmadik héttől

Négy lehetséges szövődmény a hajbeültetés után

Mint minden orvosi eljárás esetében, vannak szövődmények, amelyekről tudnia kell. Íme négy lehetséges probléma, amellyel találkozhat hajbeültetés után:

Fájdalom és kényelmetlenség

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, hogy ne érezzen fájdalmat vagy kényelmetlenséget.

Azonban a hajbeültetés után az érzéstelenítők hatása fokozatosan elmúlik, ilyenkor enyhe fájdalom, illetve fejbőr érzékenység jelentkezhet.

Ez általában csak néhány napig tart. Az orvosi csapat javaslatokat tehet arra, hogyan kezelheti a fájdalmát hatékonyan.

Duzzanat

A duzzanat a szervezet traumára adott válasza és minden beteg gyógyulásának normál része. 2-5 napig tarthat, és általában magától elmúlik.

Azonban, ha a duzzanat egy hétnél tovább is fennáll, forduljon orvosához, hogy a beültetett graftok rendben vannak-e.

Viszketés

A gyógyulá során viszketés léphet fel a beültetett és a donor területeken is. Ez általában két hétig tart, és ugyan zavaró lehet, de tényleges fájdalommal nem jár.

Fontos azonban, hogy ellenálljon a kísértésnek hiszen az erős vakarással sebeket okozhat a fejbőrön, ami könnyen árthat a beültetett hajszálak épségének.

Bármilyen nyomás vagy trauma károsíthatja a hajbeültetés során beültetett graftokat és meghosszabbíthatja a gyógyulási folyamatot.

Ha a viszketés elviselhetetlen, konzultáljon orvosával, aki például az antihisztaminokat javasolhat a tünetek enyhítésére.

Sokk hajhullás hajbeültetés után

A jabeültetés után hajhullás jelentkezik, amelyek sokk hajhullásként is nevezünk.

A sokk hajhullás a donor és az átültetett területek körüli haj hirtelen elvesztése a műtét után három-négy héttel. Ez megterhelő lehet, különösen, amikor teljes hajnövekedést vár.

De ez a hirtelen hajvesztés várható bármely nagyobb műtét után. A jó hír az, hogy utána új haj fog nőni. De türelmesnek kell lennie.

Több hónapba telhet, mire észrevehető javulás mutatkozik, és a műtét végső eredményei csak tizenkét hónap múlva láthatók.

A hajbeültetés utáni ápolás öt legfontosabb utasítása

Összeszedtük az öt legfontosabb dolgot amire figyelnie kell egy FUE hajbeültetés után:

fokzott hajhullás a zuhany alatt

Hajmosás és megfelelő hajápolás hajbeültetés után

A hajbeültetés utáni első négy hét rendkívül fontos, mivel ez az időszak, amikor a beültetett haj a legérzékenyebb. Ennek megfelelően meg kell változtatnia a hajmosási és hajápolási szokásait.

Bár a klinikája konkrét utasításokat ad majd, kerülnie kell a hajbeültetés után a hajmosást a gyógyulás első hetében. Ehelyett steril sóoldattal kell fertőtlenítenie a fejbőrét, hogy elkerülje a sebfertőzést.

Az 5.-6. naptól kezdve naponta áztathatja és masszírozhatja a fejbőrét langyos vízzel, hogy eltávolítsa a varokat, és a 8.naptól kezdve használhat gyengéd sampont a haj és a fejbőr tisztán tartására.

Kerülnie kell a vegyszereket tartalmazó termékeket, beleértve a szilikonokat, festékeket, illatanyagokat és parfümöket, mivel ezek hajbeültetés után irritálhatják a fejbőrt.

Kerülnie kell a hővel működő eszközök, például a hajszárítók használatát is.

Kerülje a hason alvást

Védenie kell a fejbőrét a műtétet követő napokban és hetekben. Nagyon ajánlott, hogy állítsa be alvási pozícióját úgy, hogy a feje semmivel se érintkezzen.

Háton fekve aludjon, és a fejét puha párnákkal emelje meg. Ez csökkentheti a duzzanatot és megakadályozhatja, hogy a beültetett haj bármihez hozzáérjen.

Kerülje a napfényt

A közvetlen, erős napsugárzást is kerülni kell a beavatkozást követő legalább 1 hétben. Ebben az időszakbana fejbőr még különösen érzékeny és mindenképpen kerülni kell a napégést.

Sok beteg azt gondolja, hogy egy kalap vagy sál viselése segíthet védeni a haját. De ezek a kiegészítők maguk is járhatnak kockázatokkal.

Túl szoros viselése nyomást gyakorolhat az érzékeny fejbőrére, és kihúzhatja az újonnan beültetett hajhagymákat. Emiatt kérjük, várjon legalább egy hetet, mielőtt ezeket a kiegészítőket viselné.

Korlátozza a fizikai aktivitást hajbeültetés után

A túlzott izzadás lelassíthatja a gyógyulást és növelheti a fertőzés kialakulásának esélyét. Az intenzív testmozgást legalább két hétig kerülni kell, a kímélő, laza edzés már 1 hét után megengedett.

Közvetlenül a hajbeültetés után egy rövid séta nem jelent kockázatot, azonban fontos, hogy kerülje a napfényt és mindig maradjon hidratált.

Kerülje az alkoholt, a cigarettát és a kábítószereket

Az alkohol, a cigaretta és a kábítószerek mind árthatnak a szervezetének, különösen amikor a műtétből lábadozik.

Ezek a toxinok stresszt és irritációt okozhatnak, és felesleges nyomást gyakorolnak az immunrendszerére.

Kerülnie kell az alkoholtartalmú italok fogyasztását, a cigarettázást és a kábítószerek használatát a beavatkozás után legalább 2 hétig.

5 Ajánlott gyógyszer és termék

Orvosa különböző gyógyszereket és termékeket ajánlhat Önnek a hajbeültetés után, a gyógyulás támogatására és a gyógyulási idő csökkentésére:

Antibiotikumok hajbeültetés után

Gyakran írnak fel antibiotikumokat, hogy csökkentsék a beültetett terület körülötti fejbőrön kialakuló fertőzések esélyét.

Antibiotikumokra legtöbbször csak háromtól hét napig van szükség, hogy elősegítsék a sebek optimális gyógyulását a hajbeültetés után.

Sampon

A hajmosás eltávolítja a varokat és biztosítja, hogy a fejbőr tiszta, egészséges és steril maradjon.

A babasamponok különösen hasznosak a betegek számára, mivel gyengédek a bőrhöz és nem tartalmaznak vegyszereket.

Legyen óvatos hajmosáskor, és kerülje a fejbőr erős dörzsölését, kaparását vagy túlzott nyomás alkalmazását.

Kerülje a hővel működő eszközök, mint a hajszárítók használatát; óvatosan törölje szárazra a haját egy törülközővel.

Scarex vagy Contractubex krémek

Különösen azoknak a betegeknek, akik Follicular Unit Transplantation (FUT) műtéten estek át, hegek keletkezhetnek a fejbőr donor területén.

A Scarex vagy Contratubex krémek hatékonyak lehetnek a hegek láthatóságának csökkentésében. Két héttel a sebek teljes gyógyulása után naponta kétszer vigye fel a krémet a hegekre.

Finaszterid

A Finaszterid egy szájon át szedhető gyógyszer a hajhullás kezelésére. Ismert, hogy segít megerősíteni a ritkuló hajat és csökkenti a jövőbeli hajhullás valószínűségét.

Mindazonáltal, mint minden gyógyszernek, a Finaszteridnek is vannak mellékhatásai, amelyeket figyelembe kell venni. A gyógszer okozhattöbbek között csökkent szexuális vágyat, illetve erekciós diszfunkciót.

Ráadásul nem tartós megoldás a hajhullásra – amint abbahagyja a gyógyszer szedését, annak eredményei fokozatosan eltűnnek.

Minoxidil – Spray vagy Hab

minoxidil hajhullás ellen

A Minoxidil egy népszerű vény nélkül kapható gyógyszer a hajhullás kezelésére és enyhítésére. Gyakran Rogaine néven árulják, különböző formákban kapható, helyileg alkalmazható spray és hab formájában.

Ez a gyógyszer egy értágító, amely javítja a véráramlást, lehetővé téve, hogy a hajtüszők megkapják az összes szükséges tápanyagot.

A gyógyszer meghosszabbítja a hajtüszők növekedési fázisát, lehetővé téve az egészségesebb, és hosszabb haj növekedését.

Azonban, mint a Finaszterid esetében, az eredmények fokozatosan eltűnnek, ha abbahagyja a kezelést.

Mint minden gyógyszernek, a minoxidilnak is vannak mellékhatásai, amelyekre figyelni kell, beleértve a fokozott arcszőrzet növekedést, és a fejbőr érzékenységét.

A hajbeültetés utáni gyógyulás elősegítése érdekében várjon legalább egy hónapot a beavatkozás után, hogy minden seb teljesen begyógyuljon.

3 opcionális kezelés és kiegészítő hajbeültetés után

Biotin kiegészítők

A hajhullás elleni vitaminok mint a biotin, elengedhetetlen a haj, a kormök és a bőr egészségéhez. Vény nélkül kapható, és biztonságosan szedhető hajbeültetés utáni kezelés.

PRP hajbeültetés után

A trombocita-dús plazma kezelés, vagy PRP terápia során a beteg vérplazmájából kivont trombocitákat közvetlenül a fejbőrbe injektálják, hogy serkentsék a hajnövekedést.

Ez gyakran segítheti a beültetett graftok növekedését azonban elengehtetlen pár hétnyi várakozás mielőtt javallott egy ilyen kezelés a hajbeültetés után.

Ideális esetben hajbeültetés után 4 hónappal a legkevésbé kockázatmentes egy PRP kezelés.

Dermaroller

A dermaroller egy egy tűs henger, amellyel a fejbőrt átmasszírozva javíthatja a véráramlást és a keringést. Ez ösztönzi a testet hasznos hormonok előállítására, amelyek felgyorsítják az új haj növekedését.

Legalább két hónapot kell várnia a hajátültetés után, mielőtt biztonságosan használhat egy ilyen eszközt.

GYIK

Hogyan érdemes aludni hajbeültetés után?

A pihenés és az alvás rendkívül fontos a hajbeültetés utáni lábadozás során. Mivel a fejbőre kétségkívül érzékeny lesz, az ideális alvási pozíció megtalálása kulcsfontosságú.
Háton feküdjön, egy puha párnát használva támaszként. Tartsa magasabban a fejét, mivel ez segíthet csökkenteni az esetleges duzzanatot, amit a műtét után tapasztalhat.

Mikortól moshatja a haját normálisan a hajbeültetés után?

Orvosa egyértelmű utasításokat fog adni a fejbőr tisztítására és mosására vonatkozóan. Ez gyakran magában foglalja egy speciális sóoldat használatát is a sebek tisztítására.
A hajbeültetés utáni felépülési idő betegtől függően változhat, de általában a hajbeültetés után 2-3 héttel térhet vissza a normál hajápolási rutinjához.

Mikor viselhet kalapot a hajbeültetés után?

Kerülnie kell a kalapok, sálak és fejfedők viselését a hajbeültetés után legalább 1 hétig. Elegendő időt kell adnia a beültetett hajhagymáknak, hogy megfelelően beágyazódjanak és megerősödjenek.

El kell távolítanom a varokat a hajbeültetés után?

Soha ne próbálja meg eltávolítani vagy lekaparni a fejbőrén keletkező varokat, pörköket a hajbeültetés után. Kárt tehet az beültetett hajban és meghosszabbíthatja a felépülési időszakot.
Egy hét után naponta áztassa az érintett területet langyos vízben, és ujjbegyeivel óvatos, körkörös mozdulatokkal masszírozva a fejbőrt, ezzel fokozatosan eltávolítva a pörköket.

Mennyi idő után rögzülnek biztonságosan a beültetett hajszálak a hajbeültetés után?

A beültetett haj a beavatkozás után rendkívül sebezhető lehet. Várjon 10-14 napot, hogy a haj teljesen megerősödjön a helyén. Kerülje a haj húzását vagy a túlzott nyomás alkalmazását ebben az időszakban.