Hormonok

A hajhullás okai

Az androgén hajhullás mechanizmusában részt vevő férfi nemi hormonok az ún. androgének.

Nem lehet egyszerű választ adni arra, hogy hogyan okoznak hajhullást az androgének, mivel több biológiai folyamatra is jelentős hatással vannak.

Mint minden hormon, az androgének a sejt membránokon, illetve a sejtek belsejében található receptorokon keresztül fejtik ki hatásukat.

A hajhagymákat többfajta androgén is befolyásolhatja egyszerre, emellett pedig a bőrfelület különböző területein található hajhagymák és szőrtüszők eltérően reagálnak egy-egy androgénre.

Így például a hónaljon található szőrszálak növekedéssel reagálnak az androgénekre, míg a fejbőrön növő hajszálak kihullanak.

Férfi hajhullás

Kétféle androgén játszik közre a férfi hajhullás esetében: a tesztoszteron és a dihidrotesztoszteron (DHT).

A DHT a tesztoszteron származéka.

Az androgén hajhullásban kulcsszerepet játszó enzim az 5-alfa reduktáz, mely a hajhagymában és körülötte is megtalálható, elsősorban a kötőszöveti szemölcsben.

Az 5-alfa reduktáz enzim alakítja át a viszonylag inaktív tesztoszteront a sokkal erősebb DHT-vá, mely képes az androgén receptorok megkötésére a hajhagymákban.

Bár az egyszerű tesztoszteron is hatással van a hajhagymákra, azonban jóval kisebb szerepet játszik a hajhullás kialakulásában.

Ennek a két hormonnak, és a hajhagymán található receptorok kölcsönhatásának eredményeképp a fejbőrt borító hajszálak olyan válozásokon mennek át, melynek a vége a hajhullás.

Idővel a hajszálak anagén (növekedési) fázisa lerövidül.

Így az érintett hajszálak hossza és átmérője minden növekedési ciklussal csökken: egyre vékonyabb, rövidebb, törékenyebb hajszálak nőnek, míg végül a hajhagymák meggyengülnek.

A katagén és telogén fázisok hossza azonban nem változik.

A telogén (nyugalmi) fázisban lévő hajszálak száma az átlagos 10%-ról nagyjából 20%-ra növekszik.

Mivel ennek a nyugalmi állapotnak a végén a hajszálak kihullanak, megnövekedett hajvesztést észlelhetünk.

Emellett pedig a növekedési fázis lerövidülése miatt elvékonyodó hajszálak következtében fokozatos ritkulást tapasztalhatunk.

 

Hormonális hajhullás

Felmerülhet a kérdés, hogy miért alakul ki bizonyos embereknék a férfias típusú hajhullás, mikor minden férfi és nő testében jelen vannak a hajhullást okozó hormonok és receptorok.

Erre a kérdésre kielégítő válasz még nincsen, azonban van több feltételezés is:

  • Az androgén hajhullástól szenvedő páciensek esetében a kopaszodó területeken lévő hajhagymákon sokkal több receptor van, mint normál esetben. Ezért a vérben található normál mennyiségű androgén mellett sokkal jelentősebb hajhullás megfigyelhető.
  • A kopaszodó emberek esetében a hajhagymákon található receptorok sokkal érzékenyebbek, mint másoknál, és ezért tapasztalják erőteljesebben az androgének hatásait.
  • Az 5-alfa reduktáz enzim aktivitása magasabb a kopaszodó területen, ezért több teszoszteront alakít DHT-vá. Minél nagyobb a DHT aránya a tesztoszteronhoz képest, annál gyorsabb a hajhullás.