A férfi hajvonalakat több tulajdonság is meghatározza, többek között a magasság és az alak. A hajvonal típusok lehetnek egyediek, de még a legegyedibb hajvonal is besorolhatü egy alkategóriába.

Fontos megjegyezni, hogy a hajvonal nem marad ugyanilyen az egész élete során – ahogy öregszik, úgy változni fog.

Mindazonáltal, ha nem elégedett a hajvonalával, rengeteg lehetőség áll ön előtt hogy változtasson a helyzeten.

Hányféle hajvonal létezik? És mit tehet a megváltoztatása érdekében? Ezekre és más fontos kérdésekre válaszolunk a továbbiakban.

Mi az a hajvonal?

A hajvonala a haj növekedési területének szélét jelöli. A normál hajvonal a homlokánál kezdődik, és körvonalazza a haját.

A hajvonalak különböző típusait a forma, a magasság és a hajnövekedés határozza meg, amelyek fontos szerepet játszanak a megjelenésben.

A hajvonal típusa legtöbbször megváltozik az élete során, ahogy öregszik és elkezd hullani a haja. Ezenkívül a férfiak és a nők különböző típusú hajvonallal rendelkeznek.

6 különböző férfi hajvonal típus

Minden hajvonal típust a következő tényezők határozzák meg:

A férfiaknak és a nőknek lehetnek ugyanolyan formájú hajvonalai, de a férfiak jelentősen nagyobb változásokon mehetnek keresztül.

Íme a 8 leggyakoribb férfi hajvonal típus:

1. Alacsony hajvonal

alacsony hajvonal férfiaknál

A férfiaknak általában gyermekkorukban és tinédzserkorukban alacsony a hajvonaluk, mielőtt elindul a hajhullás.

Az alacsony hajvonal a szemöldökhöz közelebb kezdődik, és hatására jóval kisebbnek tűnhet a homlok.

Néhány esetben az alacsony hajvonal megmarad a pubertás után is, ám ez kevésbé jellemző.

2. Középső hajvonal

A középső hajvonal általában arányosabbnak tűnik a homlokkal. A férfiak tinédzserkorukban és húszas éveikben kezdhetnek el közelíteni ehhez a típushoz.

Ennek a férfi hajvonal típusnak a kinézete személyenként eltérő lehet: aszimmetrikus, lekerekített vagy egyenes is lehet.

3. Magas homlok férfiaknál

a magas homlok gyakran a hajhullás első jele

Mi számít magas homloknak?

A magas homlok jelentése hogy a hajvonal nem a megszokott helyén, hanem a fejtetőn kezdődik. Ezt a férfi hajvonal típust általában a genetika okozza, de állhat mögötte hajritkulás is.

Néhány esetben megoldható egy magas homlok frizura segítségével is, amely gyakran képes eltakarni a kopaszodó területeket. Azonban a legtöbb esetben ennél invazívabb megoldás kell a kielégítő eredményhez.

4. Visszahúzódó hajvonal

visszahúzódó hajvonal a hajhullás első jele mikor szóba jöhet hajbeültetés

A férfiak bármikor visszahúzódó hajvonalat fejleszthetnek a pubertáskor után, az állapot egy idő után a fejtető egyre nagyobb részét fedi fel.

Ezt M-típusú hajvonalnak is nevezik, mivel a hajvonal egy M-re hasonlíthat, ha a halánték körül túlzott hullás történik. Az M-alakú hajvonal a férfias típusú kopaszodás gyakori eredménye.

Általában örökletes, tehát ha a családban gyakori a visszatérő hajvonal, akkor valószínűleg Önnél is kialakul.

A mintás kopaszodást a dihidrotesztoszteron (DHT) nevű nemi hormon okozza, amely összezsugorítja a fejbőr tüszőit, és általános ritkuláshoz vezet.

5. Asszimetrikus hajvonal

Az aszimmetrikus hajvonalak gyakoriak, bár a formájuk változik. Az egyik oldala lehet kissé magasabb, mint a másik, vagy az egész hajvonal zig-zagosan haladhat.

Az asszimetrikus hajvonalakat genetika vagy túlzott styling okozhatja, például a haj szoros lófarokban való hordása.

6. Egyenes hajvonal

A fiatalos, téglalap alakú vagy egyenes hajvonalak szépen végighúzódnak a homlokon.

A női hajvonal 8 típusa

Nemcsak a nagyszerűen kinéző hajvonal növelheti az önbizalmunkat és javíthatja a megjelenésünket, hanem azt is megmutathatja, hogy mennyire egészséges a hajunk jelenleg.

Tehát amikor a hajvonalunk nem a legjobb formáját mutatja, érthető módon aggódhatunk. Kétségtelen, hogy az önbizalmunk megingik, miközben próbáljuk kideríteni, mi okozza a változásokat.

A férfiak és a nők hajvonalának különböző típusai gyökeresen eltérnek. Azonban a hajvonal alakját meghatározó tényezők mindkét nemnél azonosak.

Egy nő hajvonalának változása több okból is bekövetkezhet. Alább a 9 leggyakoribb típust vizsgáljuk meg, amelyeket tapasztalhat:

1. Alacsony hajvonal

Az alacsony hajvonal elég közel ül a szemöldökhöz. Ennek eredményeként a homloka keskenyebbnek és rövidebbnek tűnhet.

Ennek a hajvonal típusnak az az előnye, hogy a nőknél kisebb a valószínűsége a visszatérő hajvonal kialakulásának.

2. Magas hajvonal

Másrészt, ha a haja a homlokán található legfelső ráncon túl kezdődik, akkor magas hajvonala van.

Ez nagyrészt genetikai eredetű, és kétségtelen, hogy a családja többi nőtagja is hasonló hajritkulást tapasztalhat.

Ugyanakkor néhány nőnél a magas hajvonal valami egyéb rendellenesség miatt is kialakulhat.

3. Középső hajvonal

Az „átlagos” vagy „normál hajvonal” néven is ismert középső hajvonal a leggyakoribb hajvonal típus férfiaknál és nőknél egyaránt.

Lehetővé teszi a haj sokféle stílusú formázását; hiszen ahogy a neve is sugallja, pont a homlok közepén helyezkedik el.

4. Háromszögletű hajvonal

háromszög alakú hajvonal selma hayek

Ez a hajvonal a halántéknál kezdődik, és fokozatosan emelkedik a homlok középső pontjáig. Kinézete meglehetősen szögletes lehet, ezért is nevezik gyakran háromszögletű hajvonalnak.

Néha a háromszögletű hajvonal olyan hajhullási állapotok következménye, mint az temporális háromszögletű alopecia (Temporal Triangular Alopecia).

Bár a kiváltó okok nem teljesen ismertek, a tudósok erős összefüggést feltételeznek a genetika és a betegség kialakulása között.

5. Egyenetlen hajvonal

Ha alaposan megvizsgálja a hajvonalakat, észreveheti, hogy sok aszimmetrikus (a két oldal nem pontosan egyezik).

Néha az egyik oldala magasabb lehet a másiknál. Ismét szoros kapcsolat van a genetika és az egyenetlen hajvonal között, azonban más okok is állhatnak a jelenség mögött.

6. Harang alakú hajvonal

A harang alakú hajvonal kerekded formájú, és gyakran fordított U-betűre hasonlít. Mindkét oldala szimmetrikus lesz egymással, a szélei pedig íveltek.

Ez természetesen vagy a hajvonal visszatérése következtében alakulhat ki, és a homloka sokkal hosszabbnak tűnhet, mint amilyen valójában.

7. Egyenes hajvonal

Ahogy a neve is sugallja, az egyenes hajvonal egyenesen végighúzódik a homlokán, és nem követi a fej természetes ívét.

Az egyenes homlokszőrzet gyakran a genetika eredménye, bár néhány férfi és nő azért formázza és vágja így a haját, hogy ezt a megjelenést érje el.

8. Visszahúzódó hajvonal

Bár férfiaknál gyakoribb, a nőknél bizonyos esetekben mégis előfordulhat a visszahúzódó hajvonal. Ez általában egy M alakú hajvonal formájában jelentkezik a homlok mentén.

Gyakran a test hormonális változásainak az eredménye, például terhesség és menopauza, genetika, fokozott stressz vagy életmódbeli választások miatt alakul ki.

A női hajvonal visszahúzódásának néhány oka könnyen elkerülhető. Például a feszes frizurák felesleges traumát és fizikai megterhelést okozhatnak a hajnak, ami tartós hajhulláshoz vezethet.

Egyéb figyelembe veendő dolgok lehetnek a használt samponok, kondicionálók és hajfestékek típusai.

Ha ezek durva vegyszereket tartalmaznak, azok tovább roncsolhatják a hajvonalát.

A hajvonal fenntartása

1. Fejbőr masszázs

A fejbőr masszázs segíthet megvédeni, megerősíteni és stimulálni a hajnövekedést a fejtetőn és a hajvonal mentén egyaránt.

Bár a kutatás még mindig folyamatban van, néhány tanulmány kimutatta, hogy a napi mindössze 4 perces masszázs is serkentheti a hajnövekedést.

A fejbőr masszázs javítja a vérkeringést, lehetővé téve a hajhagymák számára, hogy több tápanyaghoz jussanak.

A fejbőr masszázs egy másik előnye, hogy a folyamat során számos különböző olajat használhat a bőr további táplálására, például mandula-, kókusz-, jojoba- és olívaolajat.

rendszeres fejmasszázs

2. Hidratálja a haját

Száraz fejbőr esetén nagyobb a sérülés és irritáció kockázata. Ezért próbálja meg megőrizni a fejbőr nedvességtartalmát.

Hidratáló samponok és kondicionálók segíthetnek ebben. Kerülje továbbá a hőstílusú technikák, például a hajegyenesítők használatát, mivel ezek azonnal kiszáríthatják a hajhagymát.

3. Válassza ki a hajához megfelelő sampont

A samponok az egyik legjobb módja a haj támogatásának, egészségének javításának és a potenciális károsodások elleni védelmének.

Válasszon olyan termékeket, amelyek hajhullás elleni tulajdonságokkal rendelkeznek, mivel ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek a hajnak és megelőzik a további károsodást.

Ésszerű, hogy kerülni kell a durva vegyszereket tartalmazó termékeket, mivel ezek tovább irritálhatják a hajat és a fejbőrt.

hajhullás elleni sampon

4. Hajpakolás használata

A hajpakolás a haj táplálásának és erősítésének hasznos módja. Ez egy mélykondicionáló kezelés, amely behatol a hajszál kutikulájába.

A keratin alapú hajpakolások a leghatékonyabbak, puhábá, egészségesebbé teszik a hajat, és segítik a vérkeringést, serkentve a további növekedést.

Az optimális eredmény érdekében hetente legalább egyszer használjon hajpakolást.

5. Egészséges étrend

Nem várhatja el a hajától, hogy erős és egészséges maradjon, ha nem táplálja megfelelően. Sőt, a tápanyaghiány eleve hozzájárulhat a hajhulláshoz!

Szerencsére ezt könnyen megoldhatja, ha egészségesebben táplálkozik.

Válasszon olyan ételeket, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és ásványi anyagokban, például biotinban, fehérjében, cinkben és zsírsavakban.

Ezek segítenek a meglévő haj megőrzésében és az új hajszálak növekedésének elősegítésében is.

Ezek a nélkülözhetetlen tápanyagok különféle gyümölcsökben, zöldségekben és húsokban találhatók.

Ha azonban nehezen tudja növelni a napi bevitelüket, fontolja meg étrend-kiegészítők szedését.

hajhullás elleni diéta

6. Kerülje a szoros frizurákat

Ahogy már említettük, a szoros frizurák felesleges, de jelentős fizikai traumát okozhatnak a hajának már fiatalon is, folyamatosan kifelé húzva azt a helyéről, és nyomást gyakorolva a hajhagymákra.

Kerülje a hajának szoros copfokba, cornrows-ba, kontyokba és szoros lófarokba való fésülését, mivel ezek a frizurák gyakran húzzák a hajtöveket.

Hajvonal korrekció

Ha szeretné megváltoztatni a hajvonalát, több lehetősége is van:

Hajformázási technikák

Lehet, hogy különböző frizurákkal vagy styling trükkökkel megváltoztathatja a haja kinézetét, dús és erős elülső hajvonalat imitálva.

Ez kényelmesebb és praktikusabb megoldás lehet, mint a mindennapos sapka viselése.

Hajtetoválás

Ez az ideiglenes hajtetoválási eljárás egyéni hajszálak megjelenését hozza létre. Az eredménynek 6-18 hónapig kell kitartania.

Gyógyszer

Néhány gyógyszer (például a Finasteride és a Rogaine) képes a hajvisszatöltésre a homloknál, de bizonyos betegségek ellen a kortikoszteroidok is hatásosak lehetnek.

Azonban a gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak, ezért beszéljen kezelőorvosával a kezelés megkezdése előtt.

Orvosa segíthet jobban megérteni a hajhullás okát, illetve készíthet egy megfelelő kezelési tervet a probléma elhárítására.

Hajbeültetés

A hajbeültetés, mint például a Follicular Unit Extraction (FUE) technika, egyre népszerűbb a férfiak körében.

A hajvonal-beültetés elve egyszerű: a sebész helyi érzéstelenítésben eltávolít egészséges hajtüszőket a fej oldalsó vagy hátsó részéről.

Ezután ezeket a szőrtüszőket a hajhullás által érintett területekre ülteti be, hogy teltebb, és egyenletesebb formát hozzon létre.