A hajhullás stresszes és kihívásokkal teli élmény lehet. Sajnos azonban ez olyasmi amivel szinte minden férfi szembesül élete során.

Becslések szerint a férfiak kétharmada tapasztal észrevehető hajhullást 35 éves koráig.

Szerencsére számos lehetőség áll rendelkezésre a hajhullás helyreállításához, amelyek közül a legnépszerűbb és egyben leghatásosabb a hajbeültetés férfiaknak.

Egy hajbeültetés egy egyszerű eljárással képes véglegesen korrigálni az évek során bekövetkezett hajvesztést. De vajon Ön számára is ez a legmegflelőbb választás? És ha igen, mire számíthat?

Ebből a cikkből mindent megtudhat, amit a férfi hajbeültetésről tudni érdemes. Lépésről lépésre végigvezetjük Önt a műtéti folyamaton, és összehasonlítjuk a különböző technikákat.

Megosztjuk szakértői tippeinket is a legjobb orvos megtalálására, ezzel is elősegítve hogy a műtétje sikeres legyen.

Mi a hajbeültetés férfiaknak?

A hajbeültetés egy sebészeti eljárás, amely során a sebész hajtüszőket szed ki a fej oldalsó vagy hátsó részéről, majd ezeket átülteti a fej azon részére amely érintett a hajhullásban.

A modern hajbeültetés a leghatékonyabb módja a kopaszodás végleges megoldásának a férfiak esetében.

A férfias tipusú kopaszodást a dihidrotesztoszteron, DHT nevű nemi hormon okozza, amely idővel teljesen összezsugorítja a hajhagymákat.

Bár a DHT a fejbőr tetején hajhullást okoz, a fej oldalán és hátulján található hajak rezisztensek a DHT hormon hatásaira.

Ennek köszönhetően ezek a hajak a beavatkozás után véglegesen a helyükön maradnak és garantálhatóan nem hullanak ki a páciens élete során.

A műtét minimálisan invazív, gyors gyógyulást és hosszantartó eredményeket ígér.

A sebész speciális mikrosebészeti tűvel veszi ki a tüszőket, és stratégiailag ülteti be őket a kopaszodás által érintett területekre.

Egy ügyes sebész úgy helyezi el a hajakat, hogy azok természetesnek tűnő hajvonalat alkossanak, így az eredmény tökéletesen összeolvad a meglévő hajakkal.

Így a hajbeültetés egy egyszerű eljárással tartósan állítja helyre a haját és az önbizalmát egyaránt.

Ki alkalmas a hajbeültetésre?

norwood skala

Az orvosok a Norwood skálát használják a hajhullás mértékének megállapítására és diagnosztizálására. A 2. szintet meghaladó hajhullás azt jelenti, hogy jó jelölt lehet a beavatkozásra.

A legfontosabb, hogy a megfelelő időben végezze el a műtétet. Nem célszerű sem túl korán, sem túl későn elvégezni a beavatkozást.

Ha túl korán csináltatja meg a hajbeültetést, és a hajhullása tovább folytatódik, akkor további műtétekre lehet szüksége a kopaszodás korrigálásához. Emellett pedig hajszálak elosztása sem biztos, hogy hosszútávon is természetes hatást biztosít.

Ha túl sokáig vár, akkor előfordulhat, hogy nem marad elegendő donor haja a fej hátulján és oldalain a kopaszodó területek megfelelő fedésére.

Ennek ellenére sok férfi azt találja, hogy ideális jelölt a hajbeültetési műtétre az első konzultáció során.

Az utolsó kérdés az, hogy milyen technikát választanak; Follicular Unit Transplantation (FUT) vagy Follicular Unit Extraction (FUE) hajbeültetés férfiaknak.

Két típusú hajbeültetés férfiaknak

A hajbeültetési műtét az egyik leginnovatívabb eljárás a kozmetikai iparban. A két legnépszerűbb elérhető technika a Follicular Unit Transplantation (FUT) és a Follicular Unit Extraction (FUE).

Alább megvizsgáljuk a két lehetőség közötti különbségeket:

Fue és Fut hajbeültetési módszerek

FUT hajbeültetés férfiaknak

Az első technika a FUT.

Ez az úgynevezett szalagos hajbeültetési technika azt jelenti, hogy a sebész eltávolít egy vékony szövetcsíkot a fej donor területéről.

A hajtüszőket ezután egyenként eltávolítják a szövetből, és közvetlenül a fejbőr kopaszodó területeire ültetik be.

Az FUT beültetésnek előnyei közé tartozik, hogy egy műtét során akár nagyobb hajszálszám átültetését is lehetővé teszi. Emellett a FUT műtétek olcsóbbak is, mint más technikák.

Azonban egy FUT hajbeültetés gyakran hagy látható heget, ahol a szövetcsíkot eltávolították, különösen, ha rövid hajat visel.

És mivel ez egy invazív beavatkozás, lényegesen hosszabb gyógyulási idő is szükséges.

FUE hajbeültetés férfiaknak

A másik technika, amit megfontolhat, az a FUE.

Az orvosa közvetlenül a donor területről, egy speciális eszköz segítségével, egyenként veszi ki a hajtüszőket.

Nincsenek varratok vagy szöveteltávolítások. A tüszőket előkészítik, majd közvetlenül a hajhullástól szenvedő területekre ültetik be.

Az FUE a legnépszerűbb eljárás több okból is. Először is, sokkal kevésbé invazív, mint a FUT, és csak kis hegeket hagy, amelyek idővel teljesen begyógyulnak. Amint az átültetett haj megnő, a műtét szinte észrevehetetlenné válik.

Másodsorban, a műtét gyorsabb gyógyulást és erősebb hajnövekedést ígér. A donor területen lévő varratok hiánya azt jelenti, hogy gyorsan visszatérhet a mindennapi életéhez.

Ezek a előnyök költségekkel járnak, és egy FUE hajátültetés általában többe kerül, mint a versenytárs technikák.

Melyik módszer a jobb?

Mivel a FUE hajbeültetés férfiaknak minimálisan invazív, gyorsabb gyógyulást ígér, és szinte láthatatlan hegeket hagy, gyakran ez az első választás a hajátültetéshez.

Másrészről az FUT invazívabb, hosszabb gyógyulási időt igényel, és egy észrevehető hosszanti heget hagy a donor területen.

Összességében az orvosa észletesen elmagyarázza majd az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, és a fejbőr vizsgálata után ajánlani fogja azt a technikát, amely szerinte a legjobb eredményt nyújtja Önnek.

Férfi hajátültetés előtte és utána

Mennyibe kerül a hajbeültetés férfiaknak?

Bár az ár minden hajbeültető klinikán eltérő, egy hajbeültetési eljárás költsége akár 1,500,000 és 2,000,000 forint között is lehet.

Azonban klinikánkon lényegesen pénztárcabarátabb áron érhető el a legmodernebb FUE beavatkozás.

Azt javasoljuk, hogy alaposan nézzen utána a hajbeültető orvosoknak. A beavatkozás ugyan drágának tűnhet, de mivel a hajbeültetés hosszú távon hatékony és tartós megoldást kínál, az extra költség megéri.

Hogyan találja meg a megfelelő orvost?

A megjelenés számít, különösen, amikor hajbeültetésről van szó. Csak a legjobb klinika és orvos megtalálásával érheti el a legjobb, természetes hatású eredményeket.

Ezért ajánljuk, hogy kutassa fel a különböző klinikákat és orvosokat, és hasonlítsa össze őket tapasztalat, képesítés, eredmények és utógondozás szempontjából.

Íme néhány tipp arra, hogyan találja meg a legjobb orvost a műtétjéhez:

1. Ajánlások

Az első és legkönnyebb dolog, amit tehet, hogy megkérdezze barátait, családját vagy munkatársait a saját tapasztalataikról.

Érdemes elolvasni a korábbi a páciensek éleményeit is, hogy jobb képet kapjon arról, mire számíthat.

2. Kutatás

Ez magában foglalja az egyes klinikák sebészeti személyzetének képesítéseinek és tapasztalatának ellenőrzését.

Győződjön meg arról, hogy az orvosa szakképzett és jártas a legújabb technikák és eszközök használatában.

3. Galéria

A legjobb orvosok mind rendelkeznek előtte és utána galériákkal klinikájuk weboldalán, ami nagyszerű bizonyíték lehet a képességeikre és az Ön által várható eredményekre.

4. Konzultáció

Amikor leszűkítette a klinikák és orvosok listáját, itt az ideje, hogy időpontot foglaljon egy konzultációra. Ez lehetővé teszi, hogy találkozzon és kapcsolatot építsen az orvossal és a személyzettel.

Cserébe ők megvizsgálják a haját, megvitatják az esetleges aggályait, és átbeszélik Önnel, milyen kezelési tervet javasolnak.

5. Tegye fel az összes kérdését!

Győződjön meg róla hogy a klinika hajlandó válaszolni az összes kérdésére, beleértve a képesítéseiket, tapasztalataikat, alkalmazott technikáikat, valamint milyen utógondozásra és gyógyulásra számíthat.

Mikor várhatóak eredmények?

Mint minden orvosi eljárás esetében, a hajbeültetés eredményei is páciensenként eltérőek lehetnek.

A legtöbb esetben az beültetetthajhagymák a műtét után három hónappal kezdenek új hajat termelni.

Előfordulhat, hogy a fejlődés lassú, mivel akár kilenc hónap is eltelhet, mire a beültetett területeken új hajnövekedést láthatunk.

Az átültetett haj körül lévő eredeti haj ebben az időszakban kihullhat vagy elvékonyodhat. A hajhullás sebességétől függően előfordulhat, hogy egyéb kezelésekre is szüksége lesz.

Általában nagyjából 12 hónapot kell várni a végleges eredmény eléréséig, ám néhány esetben ez akár 15 hónapot is igénybe vehet. Legyen türelmes – az eredmény megéri a várakozást!

Bár a minimálisan invazív módszerekkel a gyógyulás néhány napot vesz igénybe, kisebb mellékhatások jelentkezhetnek a műtét után, például duzzadt fejbőr, illetve az arra hajlamosaknál allergiás reakció vagy súlyos varasodás.

Szintén figyelembe kell venni azt a lehetőséget, hogy a transzplantáció nem sikerül, és a haj kihullik. Azonban ez csak különösen ritka esetekben fordul elő.

Alternatív kezelések a hajbeültetésre

Bár a hajbeültetések számos hajhullási problémát korrigálhatnak, fontos emlékezni arra, hogy nem ez az egyetlen lehetőség, amit fontolóra vehet.

Gyakran ajánlott, hogy a hajhullástól szenvedő férfiak először próbáljanak ki egy recept nélkül kapható alternatív kezelést. Néhány esetben már akár ez is orvosolni tudja a problémát.

Ezek a kezelések terjedhetnek a hajápolási termékektől, mint például az orvosi samponok és szérumok, a vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkig, mint a Biotin vagy a Nutrafol.

Fontolóra veheti olyan gyógyszerek alkalmazását is, mint a Minoxidil és a Finasteride, amelyek segíthetnek megállítani a hajhullás előrehaladását.

Azonban fontos észben tartani hogy ezzel együtt súlyos mellékhatásokat is okozhatnak.

Bár a hatékonyságukkal kapcsolatos kutatások folyamatban vannak, az alternatív kezelések, mint az alacsony szintű lézerterápia vagy a trombocita-dús plazma injekciók (PRP) is ígéretes megoldát nyújthatnak a hajhullásra.

A legtöbb ehhez hasonló kezelés azonban csak ideiglenes megoldás, és legtöbbször nem képesek teljesen megoldani a kopaszodást.

Továbbá szinte minden ilyen kezelés csak is akkor eredményes ha folyamaotsan és konziztensen alkalmazzák őket.

A hajbeültetési eljárások állandó megoldást kínálnak a hajhullásra. Egy FUE hajbeültetés megoldja a kopaszodást egyszer és mindenkorra.

Azt javasoljuk, hogy alaposan nézzen utána a hajbeültető orvosoknak. A beavatkozás ugyan drágának tűnhet, de mivel a hajbeültetés hosszú távon hatékony és tartós megoldást kínál, az extra költség megéri.