1. A legfitalabb F1 világbajnok
  2. Sebastial Vettel haja karrierje során
  3. Mi okoza a hajhullását?
  4. Rajongói reakiciók a kopaszodására
  5. Hogy néz most ki Vettel?
  6. Hogyan lehet kezelni a hajhullást?

Sebastian Vettel új, félig kopasz feje sokkolta az internetet. Az Aston Martin csapatának előszezoni tesztelésén tett felfedezés sok rajongót sokkolt, és az eset a Twitteren is nagy visszhangot kapott.

Miután az Aston Martin csapata közzétette az első fotókat Vettel kopaszodó fejéről, a négyszeres Forma 1 világbajnokot a rajongók és a média egyaránt hevesen kritizálta.

Páran azzal viccelődtek hogy új kinézete mögött aerodinamikai okok állhatnak, míg mások szimplán egy elhibázott karantén frizuráról beszélnek. Vajon mi lehet az igazság?

Derítsük ki!

Sebastian Vettel a legfiatalabb F1 világbajnok

Vettel a 2010 és 2013 közötti szezonokban négy F1 világbajnokságot nyert. Michael Schumacher után ő volt a második német pilóta, aki világbajnokságot nyert.

23 évesen és 134 naposan ő lett minden idők legfiatalabb világbajnoka. A legnagyobb sikereit első világbajnoki címét követően, 2009 és 2014 között érte el, mint a Red Bull Racing pilótája.

A következő hat év a Ferrarinál sokkal kevésbé volt sikeres. Ezt a fejezetet zárta le az előző szezonban, amikor Vettel elhagyta a Ferrarit, hogy az Aston Martinnál folytassa karrierjét.

sebastian vettel lett a legfiatlaabb forma 1-es bajnok

Sebastian Vettel haja az évek során

Vettel az elmúlt években számos különböző frizurát viselt. Láttuk dús, göndör és szőkített hajjal, valamint hosszabb és rövidebb hajstílusokkal egyaránt. Illetve egyszer még a legendás bajszát is megtekinthettük.

Sebastian Vettel dús göndör hajjal érkezett a Formula 1-be.

sebastian vettel haja fiatlaon

A Red Bull Racingnél töltött első évei során azonban egyértelművé vált, hogy akárcsak Lewis Hamilton, Seb is hajhullástól szenved.

vettel haja már fiatalon elkezdett hullani

Amikor a Ferrarinál folytatta, nyilvánvalóvá vált, hogy ez az állapot valószínűleg a következő években tovább fog romlani.

Azonban Sebastian Vettel általában hosszabb hajstílusokat választott, amelyek valamennyire eltakarták a kopaszodó területeket.

sebastian vettel bajsza bejáárta a világhálót

Így jutottunk el a jelenlegi helyzethez. Az olasz óriásnál töltött, nagyrészt sikertelen időszak után az Sebastian Vettel az Aston Martin pilótája lett.

Az Aston Martin csapat nemrégiben közzétett egy videót Vettel első látogatásáról a brit sportautó-gyártó Formula 1 üzemében.

Első pillantásra minden normálisnak tűnik. A német sötétzöld Aston Martin DBX-ben érkezik, és baseball sapkában, arcmaszkkal lép be az edzőkomplexumba.

Ezután feltűnnek az ismerős sisak dizájn első képei, amikor Vettel kipróbálja az ülést. Majd jön a sokk, amikor heppenheimi leveszi sisakját és megpillanthatjuk a milliméterekre vágott frizárát és fénylő kopasz foltjait.

sebastian vettel kopaszon

Úgy tűnik, hogy Sebastian Vettel belefáradt állapota eltitkolásába, és egyszerűen elfogadta a tényt, hogy kopaszodik.

Miért hullik Vettel haja?

A stressz kétségkívül hozzájárul Vettel hajhullásához. Azonban ritkuló hajvonala leginkább a férfias típusú hajhullás eredménye.

A 30 évesnél idősebb férfiak mintegy 25%-a küzd ezzel a problémával. Valójában más ismert Formula 1-es versenyzők, mint Fernando Alonso és Lewis Hamilton is hasonló cipőben járnak mint Seb.

A férfias típusú hajhullás egy öröklött állapot, amelynek a lefolyása akár hosszú évtizedeket is igénybe vehet.

Édesapja, Norbert Vettel, szintén súlyos hajhullástól szenved. Ugyan ez alapján még nem garantálható hogy Vettel is hasonló mértékben fogja elveszíteni a haját, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a haja tovább fog hullani.

sebastian vettel haja hasonlít apjáéra

A rajongók reakciói Vettel új frizurájára

Bár úgy tűnik, Seb nagyon elégedett az új kinézetével, sok rajongó Twitteren gúnyolódott a Forma 1-es versenyző kopasz feje miatt. Néhányan egyenesen Vilmos herceghez hasonlították.

Viszont a jelek szerint Vettelt egy cseppet sem zavarta mindez. Egy, a Tatlerrel készült interjúban meglepetten nyilatkozott, mikor az esetről kérdezték „Őszintén szólva ez az első alkalom, hogy hallom ezt.”

„Úgy gondolom, elégedett vagyok a helyzetemmel. Nem tudok (Vilmos herceg) helyett beszélni, de úgy gondolom, ő is nagyon elégedett azzal, amit csinál.”

Így néz ki ma az Aston Martin versenyzője

Az Aston Martin versenyzője most merész hajkoronával vadít, mindezt egy bozontos szakállal kiegészítve.

sebastian vettel új fürtökkel

Mikor új kinézetéről kérdezték, Vettel azt mondta: „Amikor 20 éves voltam, nem tudtam szakállat növeszteni. Csak egy bolyhos pamacsra futotta”.

Tekintve hogy haja „már kezd egy kicsit ritkulni” … „Úgy gondoltam, jobb, ha hosszabbra növesztem, mielőtt mind kihullik.”

Mit tehetne Sebastian Vettel a hajhullása ellen?

Úgy tűnik a sztárt nem zavarja a ritkuló hajvonala. Azonban ha valamikor mégis lépni szeretne az ügyben, rengeteg különböző kezelés közül választhat.

Ide tartoznak különböző orvosi, és házi kezelések, valamint bizonyos hajhullás elleni vitaminok is.

Ezek a hajhullás elleni kezelések különböző formákban érkeznek, gyógyszerektől a természetes gyógymódokig:

Minoxidil

A Minoxidil egy vény nélkül kapható oldat, amelyet közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni, hogy elősegítse a hajnövekedést a terület vérellátásának növelésével.

Finasterid

A finasterid egy szájon át szedhető, receptre kapható gyógyszer, amely blokkolja a dihidrotesztoszteron (DHT) hormon termelődését, mely a férfias típusú hajhullásért felelős.

Hajbeültetés

Néha a gyógyszerek egyszerűen nem elegendőek. Ilyen esetekben műtétre lehet szükség a páciens hajsűrűségének megfelelő helyreállításához.

A hajátültetés egy sebészeti eljárás, amelyben az egészséges hajtüszőket egy donor területről kiveszik, és átültetik a kopaszodó területekre. Ez a kezelés teljesen fájdalommentes és élethosszig tartó eredményeket hoz.

Lézerterápia

A lézerterápia egy nem invazív kezelés, amely alacsony szintű lézerfényt használ a hajnövekedés serkentésére.

PRP injekciók

A PRP injekciók a beteg saját vérlemezeit használják a hajnövekedés serkentésére az érintett területen.

A vérlemezeket a fejbőrbe injektálják, hogy a bennük található növekedési faktorok serkentsék a hajnövekedést.

Mikrotűs kezelés

A mikrotűs kezelés (microneedling) egy kozmetikai eljárás, amely egy apró tűkkel ellátott eszközt használ a bőr felszínén kis sebel létrehozására.

Ezek a sebek kiváltják a bőr természetes gyógyulási válaszát, elősegítve a kollagén és az elasztin termelődését, amelyek segítenek javítani a haj textúráját és általános megjelenését.

Bár néhány kezelés sikeresebb, mint mások, fontos tudni, hogy egyik kezelés sem garantáltan működik minden beteg számára.

Még több celeb hajbeültetés

Sebastian Vettelnek nem volt hajbeültetése, de nem ő lenne az első híresség, aki átesett ezen a beavatkozáson.

Néhány a leghíresebb hajátültetett páciensek közül: